5 положителни причини да кажете „не“

Казвайки „не“ за нещо, понякога означава „да“ за друго нещо

19.11.2015

Въпреки, че се състои от едва две малки букви, думичката „не“ може да има голямо влияние върху взаимоотношенията ви с другите хора и със себе си. Използвайки твърде често думата „не“ може да ви накара да изглеждате, като отрицателен човек, който се изолира от останалите. По този начин може да пропуснете някоя благоприятна възможност за вас. От друга стана пък ако не се научите как да отказвате на останалите рискувате да поемете твърде много задачи и да препълните графика си, което също няма да ви се отрази благоприятно. Ето защо от ключово значение е да намерите правилния баланс между „да“ и „не“. Това равновесие може да съществува едва когато сте в състояние да видите най-положителните и отрицателни страни, казвайки думичката „не“.

Не е лесно да откажем на някого, защото това може да нарани неговите чувства. Може да се създаде разстояние между вас и вашите близки. Може да ви накара да се почувствате виновни за нещо, за което не зависи само от вас. Това може да ограничи възможностите ви. Но има и много позитиви в това да кажеш „не“. Казвайки „не“ всъщност може да има много положително влияние върху живота ви.

Вижте още: Добавете цвят към живота си

Ето някои от причините, които могат да се приемат като положителен акт, когато откажете на някой и по този начин достигнете до удовлетворение и по-добри взаимодействия с други.

Вижте 5 положителни причини да кажете „не“

1. Казвайки „не“ означава, че цените времето си – да кажете „не“ е най-добрият начин, който ще ви помогне да се дистанцирате от негативни хора или ситуации. Не сте длъжни да правите нещо, което не ви харесва, така че не се притеснявайте да откажете. Напротив, това означава, че цените личното си време.

2. Отказвайки на някого може да бъде смела постъпка – научете се, че когато казвате „не“ трябва да сте категорични и ясни. Няма да се приеме никак добре израз като: „ами не съм много сигурен“. Това ще предизвика съмнение в събеседника ви, за вашата собствена сигурност, затова бъдете категорични, когато отказвате на някой.

5 положителни причини да кажете„не“

3. Казвайки „не“ означава, че знаете какво искате – замислете се. Не може цял живот да казвате „да“. Трябва да помислите и за собствените си нужди.

4. Казвайки „не“ означава, че отстоявате позициите си – някои хора трудно приемат „не“ за отговор. Те ще се опитват по всевъзможен начин да ви разубедят и да ви разколебаят в отказа ви. Стъпете здраво на земята и отстоявайте позициите си. Помислете колко добре ще се чувствате, ако останете верни на себе си. Ще откриете как силата на духа ви се пренася и в други области в живота ви.

Вижте още: Работите, за да живеете или живеете, за да работите?

5. Казвайки „не“ понякога означава „да“ – всеки път, когато кажете „не“ на едно нещо, това означава, че казвате „да“ на друго.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването