Бъдещето сега или 5 причини за инвестиция в България

С какво можем да бъдем привлекателни за чуждестранни компании

05.03.2014

България 2014 година. Седем години след присъединяването й в Европейския съюз, ние, българите, сме сякаш на кръстопът – развива ли се страната ни в правилната насока или реалността е постарому все същата безперспективна? Има ли пред нашата родина по-светло бъдеще или да стягаме куфарите към страни с по-добър начин на живот? Да, последното е може би най-лесното в личен аспект спрямо днешната реалност и стандарта на живот в България, но нека се запитаме: “Наистина ли е толкова зле ситуацията в България?” Атрактивна ли е страната ни за чужди инвеститори? Ако да, с какво и кога ще започнат те да пренасят бизнесите си и в нашата страна? Какво е бъдещето ни?

Отговаряме Ви с пет причини за инвестиция в България или с какво можем да бъдем привлекателни за чуждестранни компании с цел развитие на бизнес у нас

1. Високо квалифицирана работна ръка – факт е, че в България по-голямата част от днешната младеж не се задоволява със завършване на средно образование. През годините висшето образование се превърна от лукс в наложителна необходимост. Въпреки всеобщото отрицателно мнение, достатъчно родни университети предлагат високо ниво на образование, което е достатъчно за по нататъшно развитие в личностен и професионален аспект. Нека се замислим – много от чуждите инвеститори ще се нуждаят от кадърни и начетени в специалността си кадри за развитието на бизнеса си у нас. Ние имаме такива. Защо това тогава да не бъде причина за просперитет?

2. Финансова стабилност – според Международния Валутен Фонд (МВФ) през 2013 година България запазва финансовата си стабилност въпреки нестабилното политическо положение. Страната ни е съумяла да се предпази от тежките последици на световната икономическа криза и е запазила своята устойчивост. Тъй като лева като българска валута е с фиксиран курс към еврото, валутният риск при инвестиции е почти минимален.

Бъдещето сега или 5 причини за инвестиция в България

Данъците са по-ниски в България

3. Ниски данъци – едно от най-големите предимства на България са ниските корпоративни данъци (10 процента корпоративен и общ данък). При дадени обстоятелства също е възможно и освобождаване от ДДС при инвестиции, откриващи нови работни места. Съвсем логично е, нови за българския пазар компании и корпорации да се насочат към инвестиции у нас, след като закона ги облага с по-нисък процент на данъци, спрямо други държави.

4. Стратегическо географско положение – на всички е ясно, че България заема стратегическо географско положение по пътя на търговията от Азия и Източна Европа към Западна Европа. Членството й в НАТО и ЕС е още един плюс записан в графата с предимства. Кой не би искал да има бизнес в държава със значимо географско положение? Нима това не открива повече възможности за бъдещи финансови печалби?

Вижте специалната рубрика на Списание VIP – Аз мога в България

5. Една дума: България – привлекателни сме като дестинация не само чрез ниските ни данъци, но и поради историята на народа ни и красотата на природата. България е като късче от рая с необятно море и криещи потайно в небето върховете си планини. Не е тайна, че страната ни е доста популярна туристическа дестинация не само през лятото, но и през зимата. Курортите ни предлагат удобства и качество на услугите на сравнително ниски за чужденците цени. Ние, българите от своя страна през годините се научихме да бъдем достатъчно гостоприемни и да искаме да покажем и красивата страна на родината си, която се е запазила въпреки сложната до голяма степен родна реалност.

Защо да инвестираме в България?

България е като късче от рая

Дали бъдещето ще бъде положително? Дали всички ние ще започнем да живеем по-добре? Това, скъпи приятели, зависи единствено и само от нас. Както виждате, България може да бъде и атрактивна за чужди инвестиции, но самите ние трябва да поддържаме европейски манталитет, като потомци на един от най-старите народи в Европа. Трябва да искаме да градим и да се развиваме. Резултатите? Те няма да закъснеят.

Източници:

http://www.investbulgariaservices.com/

donatex.com

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.