5 пътнически мита, на които още вярваме

10.11.2013

5 пътнически мита, на които още вярваме

Пътуването към непознато за нас място е едно от най-великите приключения, които можем да изживеем. Самото чувство, че ще попаднеш на изцяло непознато място, само по себе си вдига адреналина. Вълнуваме се при събирането на багажа, при излитането на самолета, при стъпването на „непознатата земя“. И обикновено преди да отпътуваме проучваме обстойно всички мнения и коментари в Интернет.

Какви са общовалидните пътнически митове, които все още се носят  из дебрите не пътешественическия дневник.

екзотика и още нещо - Туристическите обиколки са за загубеняци

5. Туристическите обиколки са за загубеняци.

За някои това може и да е валидно, ако попаднете на някой „приспиващо“ скучен екскурзовод, който ви залива с тонове ненужна информация. Но пък един туристически тур из най-забележителните туристически атракции на даден град може да ви донесе и много полезна информация, както и да ви спести загубено време в лутане из непознатия регион. Така че оставяме на Вас преценката, дали си заслужава да се включвате в подобен род туристически събития.

екзотика и още нещо - джебчии

4. Шансът да попаднете на джебчии е по-голям в страна, която е популярна дестинация.

Този тип крадци може и да са в по-голям брой в страни, където има по-голям туристически поток, но това не означава, че ще задължително ще попаднете под атаките им. А и шансът да бъде обран в милата родина май е по-голям. И все пак, независимо къде се намирате, винаги имайте едно на ум и пазете вещите си.

 

екзотика и още нещо - Сувенирите са "homemade"

3. Сувенирите са „homemade“.

Колкото и да ни се иска да вярваме, че чашките, ключодържателите, магнитчетата и всички други малки и големи сувенири, които купуваме, са направени в страната, в която сме, етикетите с надпис Made in China, развалят цялата идилия. И все пак можем да се престорим, че не ги виждаме и с радост да занесем вкъщи прекрасен и уникален сувенир от пътуването си.

Всички и навсякъде говорят английски добре

2. Всички и навсякъде говорят английски добре.

Това може би е един от най-разпространените митове, глобално. Вярно е че английският език е приет за универсален и глобален, но не можем да очакваме, че да речем търговци на дребно в Китай или Мексико ще го говорят добре. Та това дори е валидно и за България. Вероятно всички сте чували „перфектно – забавния“ английски на продавачите по родното Черноморие.

 

екзотика и още нещо - Duty free е добре сделка

1. Duty free е добра сделка.

Безспорно разбит мит номер 1!

Едно време тези безмитни зони предлагаха наистина добри цени, много по-ниски от тези вътре в страната, но в днешно време, тенденции са в обратна посока. Стоките са маркирани без мито, но цената им е преизчислена така, че да е равностойна на тази в другите магазини.

 

Мит или не са тези твърдения, сами може да направите изводите за себе си и да обмислите добре следващото си пътуване.


Източник: businessinsider.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.