5 стъпки към най-добрата търговска презентация

Блеснете пред колегите и клиентите си

26.09.2017

Тези от вас, които се занимават с продажби, знаят какво е чувстото, когато се представят отлично пред клиентите.

Ако активно се занимавате с продажби, но успехите са някак непостоянни явления, може би е време да се съсредоточите върху надеждна стратегия за представяне на продуктите?

5 стъпки към най-добрата търговска презентация – представете продуктите си по най-добрия начин!

Като следвате само няколко прости стъпки, можете да постигнете по-голям успех във всички продажби. Готови ли сте да дадете най-доброто от себе си в презентациите на продукти?

#1 “KISS.” (“Keep It Short, Stupid!”) или казано на роден език „Направи го простичко, глупако!

Може да ви звучи доста грубо, но този прост съвет ще ви помогне да направите презентацията си „убийствена“. На никой не му допада идеята да слуша някой, който дълго и в твърде много детайли разказва за продукт, който е непознат за него.

Повечето търговци знаят това, но все пак толкова се вълнуват от това, което трябва да споделят, че в крайна сметка говорят твърде много.

Поддържайте презентацията си възможно най-кратка. Фокусирайте се само върху това, от което най-много се интересува вашата аудитория и нищо повече.

#2 Презентирайте решения

Не мислете за това, което предлагате, като за продукт или услуга. Вместо това, помислете за това като решение на най-дълбоките разочарования на вашите потенциални клиенти. Дефинирайте решенията, които вашият продукт предлага на аудиторията. Не се разсейвайте от функциите и предимствата му, които не са от значение за хората, които ви слушат.

5 стъпки към най-добрата търговска презентация

Презентирайте решения

#3 Разкажете история

Четенето на списък с функции и предимства на продукта не е ангажиращо. И още повече – скучно е. Дръжте аудиторията си заинтерсувана, като разкажете история. Не само е по-забавно за сушателите, но и им позволява да си представят, това за което им говорите. Споделете историята на клиент, който се е сблъсквал с подобно ключово предизвикателство и го решава с вашето предложение. Това придава реално усещане за стойност, което в крайна сметка ще ви помогне да постигнете повече продажби.

#4 Бъдете готови да се отклоните от темата

Когато репетирате презентацията си и следвате въпросите, които бихте искали да покриете, прекъсването от аудиторията може да ви попречи да се справите добре.

Ако искате да направите възможно най-много продажби, трябва да разберете какво мисли аудиторията ви и всяко прекъсване е перфектната възможност да направите това. Добре дошли са въпросите или опасенията на потенциалните клиенти. Използвайте въпросите, за да наблегнете на нещата, които са интересни на публиката.

#5 Забравете за монолога

Много търговци, когато представят презентацията си преминават от ангажиращ диалог към информационен монолог. Вместо това поддържайте разговорите, като завършвате изреченията с малки въпроси като „Има ли смисъл?“ Или „Ще работи ли това за вас?“ Тези мини въпроси създават по-голяма стойност, когато продавате и ви предоставят полезна обратна връзка. Така ще гарантирате, че вие и вашата аудитория, се насочвате в една и съща посока – към успешното приключване на сделката.

Как бихте използвали тези съвети, за да презентирате по най-добрия начин продукта си?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.