5 съвета – как да си направим по-хубаво кафе вкъщи

16.11.2013

5 съвета – как да си направим по-хубаво кафе вкъщи

В неделя сутрин, кафето е някак си по-сладко, защото не го пием на крак, в бързината за работа. В почивните дни мога и цял ден да си се разхождам с чаша от ароматната напитка. Естествено кафето е по-хубаво, когато е приготвено добре и от професионалисти. И така като вкъщи ние сме си специалистите, нека да научим няколко полезни съвета за направата на страхотно кафе.

1. Като за начало кафето трябва да е „прясно“, т.е прясно смляно. Доказано кафените зърна, вече смлени запазват своя най-добър вкус до 2 седмици. А ако имате машина за мелене на кафе още по-добре. Винаги ще имате най-доброто. 🙂

2. Съхранявайте кафето правилно. То, както олиото може да се развали, изложено на слънце. Затова най-добре е да съхранявате кафето в керамични или метални кутии, които се затварят плътно. Така ще го предпазите не само от светлината, но и от влагата, която може да доведе до един доста неприятен аромат, не точно на добро кафе.

5 съвета – как да си направим по-хубаво кафе вкъщи

3. Избирайте качествено кафе. И не цената е важна. Понякога по-евтиното е по-добро. Няколко неща, които е добре да следите при покупката на кафе са: проверете етикета и изберете това, обозначено като 100% чиста Арабика; избягвайте пакетите съдържащи Робуста зърна (повече кофеин, но не толкова качествен вкус и аромат).

images

4. Използвайте вода с добри вкусови качества – минерална, изворна или филтрирана. Нищо не може да развали кафето толкова, колкото вода миришеща на хлор.

5. Температурата на водата е от значение! Твърде „врялата“ може да разруши аромата и вкуса на кафените зърна. Най-подходящата температура е около 93 градуса.

6. И разбира се, кафето е най-хубаво докато е прясно сварено и топло.

Добро утро и прекрасен ден! Насладете се на сутрешното си неделно кафе и си починете добре.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.