5 урока за предприемачеството от Уолт Дисни

23.11.2014

Walt Disney Company е международна корпорация оценена на 45.429 млрд долара. Тя е е една от най-добре познаваните компании в историята на света. И всичко това започва с един човек – Уолтър Елиас Дисни (филмов продуцент, режисьор, сценарист, гласов актьор, аниматор, търговец, артист и филантроп).

Малко хора са променили света така както Дисни. Неговият живот, решенията, които е вземал и грешките, които е допускал са пример за много млади предприемачи.

Представяме ви 5 урока за предприемачеството от Уолт Дисни

1. Трябва да бъдете търговци

“Бих казал, че най-големият ми проблем през целия ми живот … това са парите. Трябват много пари, за да сбъднеш мечтите си. “- Уолт Дисни

За мечтите са нужни пари, а парите идват от продажбите. Уолт е вярвал в себе си и мечтите си, затова е убедил и другите да вярват в тях. По средата на заснемането на Снежанка, Дисни остава без пари. Дори семейството му го моли да спре филма, но той е непоколебим. Обикаля страната, като показва на потенциални инвеститори “сурови кадри”, за да ги убеди да дофинансират филма. След като намира парите, Дисни довършва филма, който в последствие се превръща в хит и поставя началото на Златната ера на анимацията.

2. Лидерството е вдъхновение, фокус и иновация

“Може да сътворите и изградите най-красивото място на света. Но са нужни хора, за да направите мечтата реалност.”- Уолт Дисни

Ключът към лидерството на Уолт Дисни е, че той е бил невероятен разказвач. Той не е карал служителите си да правят нещо, той ги е вдъхновявал за действие, карал ги е да се чувстват част от всяка история.

7 урока за предприемачеството от Уолт Дисни

Снимка: telegraph.co.uk

3. Променете отношението си към провала

“Може да не го осъзнавате, когато се случи, но един ритник в зъбите може да е най-хубавото нещо на света за вас.” – Дисни

Уолт Дисни е претърпявал много провали. Първото му студио Laugh O’ Grams никога не е реализирало печалба. Oswald the Lucky Rabbit пък се е превърнало в най-голяма му загуба. Заради него губи студиото, оборудването, хората си,.. Но въпреки огромния провал, на път за вкъщи (след като е загубил всичко) във влака, той измисля Мики Маус.

Вижте още: Правилото за двете пици

4. Вярвайте в себе си дори когато всички казват, че сте луди

“Когато вярваш в нещо, вярвай през цялото време, мълчаливо и неоспоримо.”-Уолт Дисни

През цялото време всички казвали на Уолт какво не може да бъде направено. Казвали му, че не може да смеси анимацията с реални актьори, че тематичният парк ще е пълен провал, но въпреки това той не ги слушал и държал на своето. Уолт Дисни е доказал, че нещо което не е правено досега, не означава, че е невъзможно.

5.  Гъвкавостта е най-добрият приятел на предприемача

“Разликата между успеха и неуспеха е това, че не се отказваш.”-Уолт Дисни

Уолт Дисни е срещнал 302 отказа, когато е търсил финансиране за Дисниленд, преди постигането на сделката с телевизионните студиа. Гъвкавостта е способността да издържаш и да възстановиш бързо след трудни обстоятелства. Дисни среща значителни трудности, които биха накарали обикновения човек да се откаже. Но той е в състояние да продължи да работи, защото вярва в себе си и в мечтите си, което му дава гъвкавостта да работи усилено и да ги сбъдне.

“Мечтая, тествам мечтите си срещу убежденията си, смея да поемам рискове и да изпълня моята визия, за да сбъдна мечтите си.” – Уолт Дисни

Днес бизнес средата е различна от тази по времето на Дисни, но ако тогава, при ограничени възможности, той е успял да изгради тази империя, представете си какво можем да направим в днешни дни….

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.