6 полезни за очите храни

06.12.2014

В ерата на компютърното развитие и всекидневно навлизащите нови технологии, една голяма част от населението на света има проблем със зрението. И това никак не е изненадващо, като се има предвид факта, че прекарваме средно между 6 и 12 часа пред компютъра, таблета, телефона и всякакви други устройства.

От всичкото това облъчване, ако съдя по себе си, най-много страдат очите. Прекомерното натоварване и непрестанно втренчване, могат да доведат до много сериозни увреждания.

Задължително спазвайте нормите предвидени за отмора на зрението и си давайте необходимата почивка. А в допълнение към това може да приемате витамини, както и да консумирате по-често някои от следните 6 супер храни.

6 полезни за очите храни

1. Жълтъци

Според Пол Дохърти, медицински директор на Дохърти Вижън в Лос Анджелис, жълтъкът на практика представлява основен източник на лутеин,антиоксидант, който играе ролята на филтър и се бори със свободните радикали в тандем със съединението зеаксантин.

2. Спанак (и други листни зеленчуци)

Тъмните листни зеленчуци, като спанак и други съдържат изключително високи количества лутеин и зеаксантин, които са доказали, че намаляват риска от хронични заболявания на очите, като макулна дегенерация и катаракта.

3. Сьомга (и други мазни риби)

Сьомгата, скумрията, рибата тон и аншоата не са само вкусни, те също така са богати на омега-3 мастна киселина DHA, която се намира в ретината на окото и представлява средство за предотвратяване на синдрома на сухото око, както и значително намалява риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Вижте още: Кралица тиква – знаем ли колко е полезна

4. Горски плодове и цитрусови плодове

Ягодите и особено боровинки се считат за един от най-здравословните храни за очите, поради високите количества витамини A, C и E, както и цинк. Витамин А е мощен антиоксидант, който предпазва от възпаление на очите и борбата със свободните радикали, а витамин Е помага за предотвратяване на образуването на катаракта.

6 полезни за очите храни

5. Моркови 

Морковите и други оранжеви зеленчуци и плодове, съдържат достатъчно за очите ни лутеин, който действа като антиоксидант в тялото ни, като намалява щетите нанесени от свободните радикали.

6. Бадеми

Бадемите и много други различни видове ядки са богати на витамин Е, който както разбрахме е доказано, че забавя дегенерация на макулата и предпазва очите от образуването на катаракта.

Нека бъдем отговорни към здравето си и най-вече към очите си, защото те са нашият прозорец към света. Давайте им нужната им почивка и похапвайте тези храни, богати на полезни очни витамини и минерали.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.