6 признака, че сте дехидратирани

Защо е важно да пием вода

07.03.2016

Водата е една от най-важните субстанции за нас хората. Количеството вода в човешкото тяло може да варира от 50% до 75%. Ако нямаше вода, то нямаше да има и живот на планетата Земя.

Интересен факт сочи, че 75% от американците страдат от хронично обезводняване, а 25% от тийнейджърите нямат почти никакво количество вода дневно.

Неправилното хидратиране може да доведе до чувство на умора, депресия, мускулна болка, както и до покачване на нездравословно тегло. Затова е важно да знаете знаците на дехидратацията и да се опитате да я предотвратите.

Представям Ви 6 призника, че сте дехидратирани:

Чувство за сухота в устните, кожата и очите  ето някои от първите предупредителни признаци, че сте дехидратирани. Ако не пиете достатъчно вода, Вие не изхвърляте токсините чрез потене и така порите Ви са склонни към запушване. Сухи очи и суха уста, две от най-влажните мембрани в организма, също така са ясен знак за обезводняване.

Лошо настроение и чувство на умора  водата обогатява клетките на тялото Ви с кислород. Колкото повече кислород влезе в тях, толкова по-добре ще се чувствате. А ако не приемате достатъчно вода, то това може да доведе до умора и лошо настроение.

6 признака, че сте дехидратирани

Ако не приемате достатъчно вода, това може да доведе до умора

Чувство за глад, въпреки че сте яли – когато сте обезводнени, вашето тяло изпраща сигнали на глад, с надеждата да си набави малко вода от храната Ви. Следващият път, когато огладнеете, пробвайте първо да изпиете една голяма чаша вода  и може да установите, че тя до някъде е успяла да убие апетита Ви.

Високо ниво на холестерол – изследвания са установили, че хората, които не пият достатъчно вода, имат по-високи нива на холестерол. Често той се вдига от консумирането на храни и напитки, съдържащи захар, но без никаква хранителна стойност (най-често преработени от човека храни). Пиенето на по-големи количества вода от своя страна има свойствата да запази холестерола Ви в здравословни граници.

Потъмняване на урината – вашата урина трябва да бъде светла и златиста, а не оранжева или кафеникава. Това е първият червен флаг, че не приемате достатъчно вода. Именно тя помага на Вашите бъбреци да пречистват токсините. Пиенето на вода поддържа тази система да работи безпроблемно.

Черни петна в паметта – честите главоболия и изпадането в състояния на невъзможност да мислите ясно може да са знак за системна дехидратация. Когато сте дехидратирани, Вашата мозъчна тъкан всъщност губи вода, което кара мозъка Ви да се отдръпне от черепа и да се свие. Това изпраща аларма или сигнал на болка. Звучи Ви странно? Мозъкът изпада в беда и така си създава аларма за болка, за да предизвести, че е в беда. Освен това, когато се дехидратира, кръвоносните съдове в мозъка се разширяват, за да поддържат навлизането на кръв в мозъка (оросяването на мозъка) и това причинява главоболие.

6 признака, че сте дехидратирани

Не забравяйте да пиете вода: поне по 2 литра на ден, като за начало

Може би в момента изниква въпросът колко вода трябва да се консумира и как да разберем кога сме приели достатъчно?

Въпреки, че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори добър пример би бил: Ако тежите 70 килограма здравословното количество вода би било между 2,5 – 4литра вода на ден. При установяването коя граница да изберете вземете предвид: климата, физическата активност и потенето.

Гост автор: Станимир Михов – фитнес ентусиаст и персонален инструктор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм.

Личен уебсайт: https://stanimirmihov.com/

Етикети:

За автора

Списание VIP