7 фрази, които да пропуснете по време на спор

Не си струва едно грешно изречение в неправилния момент да прекъсне най-красивото нещо на света

25.05.2014

Да бъдеш в една връзка е красиво чувство. Независимо дали сте в фаза на запознанство с някой или сте омъжен/а. Другият човек изпълнява подкрепяща и допълваща роля във вашата връзка. Но когато сте с един човек, ден и нощ, в продължение на месеци, години, особено и след сватба, е съвсем нормално да преминете през т.н. стадий на кавги и спорове. Изследванията показват, че в умерена доза израза на агресия и изблика на гняв срещу вашата половинка е донякъде здравословно. Това може да помогне както на изясняване на отношенията с него/нея, така и на опознаване на самите вас.

По време на кавга е много важно да не губите контрол над емоциите си. Загубата на контрол над емоциите ви може да ви накара да кажете неща, които не са толкова приемливи и за които ще съжалявате впоследствие. Поради тази причина, дръжте добър контрол над езика си, без значение колко лошо е борбата. Най-добрият начин да запазите контрол над емоциите си е да държите езика зад зъбите си в определен момент.

Ето няколко неща, които трябва да се избягват по време на спор.

1. “Ето пак! Старата песен на нов глас” – Тази фраза обикновено е придружена със скръстени ръце и висок тон. Използването на такива фрази може да нарани чувствата на вашата половинка и те да се почувстват раздразнени. Изричайки тези думи, това автоматично означава връщане назад във времето, където нито тогава, нито сега сте разрешили очевидно същия проблем.

Ето няколко неща, които трябва да се избягват по време на спор.

“Защо не можеш да бъдеш като него/нея…”

2 . “Аз съм вечно виновен/на за всичко, нали…” – Опитайте се да избягвате такива абсолютни твърдения. Те могат да бъдат твърдения, съдържащи думи като “винаги”, “Никога “, “вечно” и т.н. Тези фрази са просто неверни, защото това невинаги се случва, че той или тя те упреква за нещо или пък сте виновни. Такива изявления ви представят като нуждаещо се от внимание, мрънкало, което не изглежда да е толкова привлекателно за всеки.

3.  “Променил/а си се” – Това твърдение не прави никакъв смисъл в средата на разгорещен спор. През това време всеки човек се е променил по някакъв начин, било то отражение от лични преживявания или вследствие от връзката. След това, как можеш да очакваш другият човек да остане същият завинаги.

 

4. “Защо не можеш да бъдеш като него/нея…” – Никога не трябва да се прави сравнение между две лица. Особено ако се сравнява бивш/а с настоящ/а. Няма как двама души да бъдат еднакви. Трябва да сте били съвсем наясно още в началото на една връзка, че ще се стигне до спор, различия и т.н., но това не ви дава повод да сравнявате и критикувате… вие също не сте перфектни.

Вижте още: 13 съвети за живота, които никога не остаряват

5. “Моите родители ме предупредиха за всичко това” – Ами като са ви предупредили, да не сте се захващали от самото начало. Вкарването на трети човек във вашата връзка, и особено от страна на родителите е възможно най-грешното нещо. Нищо лично към вас, родители, ние продължаваме да ви уважаваме, но не се месете в живота на децата си. Колкото и богат опит и ценни съвети да ви дадат вашите родители, имайте предвид, че времената съвсем не са същите както преди. Единственото нещо, което ще е във ваш минус, ще бъде вашите родители да бъдат срещу половинката ви.

6. “Имам усещането, че пак криеш нещо от мен…” – Това звучи много дразнещо специално за момчетата. Всички знаем колко ревнив може да бъде един човек, когато е във връзка. Непрестанното съмнение във вашата половинка ще ви изиграе лоша шега и може да се стигне до раздяла. Приемете факта, че ако искаше да бъде с някой друг, нямаше да е с вас, нали?

Как да спасим връзката си след спор.

По време на кавга е много важно да не губите контрол над емоциите си.

7. “Съжалявам! Не те слушах, какво каза?” – Това е най-лошото нещо, което можете да кажете, за да ядосате вашия партньор/ка. Обикновено дразни момичетата, дотолкова, че не привличат вниманието на своя партньор и започват да се чувстват като даденост. Вярно, че понякога сме малко досадни с всичките ни женски приказки, но трябваше да сте наясно още преди да започнете връзка, че няма как да избегнете този вид разговори.

Изразяването на чувства е трудно за доста хора. Внимавайте, да не съжалявате след спор и да загубите вашата половинка. Не си струва едно грешно изречение в неправилния момент да прекъсне най-красивото нещо на света.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.