7 храни за спокоен и пълноценен сън

15.06.2016

Добрият и пълноценен сън е важно условие за поддържане на здрав ум и здраво тяло. За съжаление обаче не винаги можем да си осигурим необходимите 7-8 часа на денонощие. А и дори да имаме времето да се наспим, в следствие на стреса, понякога е трудно да си починем спокойно.

Има много медикаменти, които идват на помощ в моменти на безсъние, но честата им употреба не е добро решение. Какво да правим тогава? Навярно Ви е известно, че намаляването на кофеиновите напитки, особено следобед, може да Ви осигури по-бързо заспиване. Но, това не винаги помага. Всъщност няма 100% ефективна формула за спокоен сън – много зависи от психичното състояние. Въпреки това има някои храни, които доказано успокояват и помагат за по-пълноценен сън. Ето кои са те:

 7 храни за спокоен и пълноценен сън

1.. Банани

Когато много Ви се прииска нещо сладичко вечер – изберете бананите. Тези жълти тропически плодове са богати на мускулно-релаксиращи минерали, като калий и магнезий. Освен това съдържат и триптофан, който се разгражда на мелатонин и серотин (вещество с изключително важна роля за регулирането на процесите на съня, дишането и сърдечния ритъм) в мозъка.

2.. Череши

Богат източник на мелатонин – ето защо похапването на любимия плод малко дори вечер всъщност е добра идея. Но е трудно да ги намерим извън сезона, в който зреят. Скорошно изледване на университета в Луизина, твърди, че чаша тръпчив черешов сок два пъти на ден, помага в борбата с безсънието.

3.. Спанак

Тъмно зеленолистните растения са богати на минерали, които са полезни за добрия сън – калций, калий, лутеин. Спанакът от своя страна е разпространен и лесен за намиране през цялата година, което го прави чудесен избор за набавяне на горепосочените минерали.

7 храни за спокоен и пълноценен сън

Спанакът – богат източник на калций, калий, лутеин,…

4.. Киви

Още една плодова сладост, която идва в помощ на пълноценния сън. Интересно проучване от Тайланд твърди, че похапването на две кивита час преди лягане, подобрява съня.

5.. Бразилски орех

Тези ядки са едни от най-добрите източници на селениум. Изключително полезни са за вегетарианци, тъй като повечето източници на селениум са с животински произход.

6.. Яйца

Освен на протеин, яйцата са богати и на холин и витамин D. Твърдо сварените яйца са подходящи за леко хапване час-два преди лягане.

Вижте още: Рецепти за детокс вода, които да опитате това лято

7.. Пуканки

Когато са приготвени с много малко мазнина и без сол (т.е. домашно изпукани), пуканките могат да бъдат полезно междинно хранене. Две чаши съдържат само 60 калории (приготвени по горепосочения начин). А приготвени с кокосова масло, вместо с олио, осигуряват на организма лауринова киселина (полезна за добрия сън).

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.