7 начина за увеличаване на серотонина в мозъка

По естествен път

22.01.2017

Ниските нива на серотонин влияят на всичко, от апетита до съня, паметта, сексуално желание и (разбира се) настроението. Ето защо трябва да следим за тези показатели и ако усетим липсата на серотонин, да предприемем действия за увеличаването му до нормални количества.

Нека да разгледаме 7 мощни начина да повишим психичното си благополучие, фокус и мотивация, като увеличим на нивата на този невротрансмитер.

7 начина за увеличаване на серотонина в мозъка – натурално!

1.. Повече витамин C

Витамин C се препоръчва за какво ли не и това не е случайно. Този витамин носи множество ползи на човешкото тяло. Някои нови научни изследвания показват силна връзка между приема на витамин C и настроението. Витамин С има естествени антидепресанти свойства и една група от учени дори установяават, че хората, които увеличават приема му се чувстват по-щастливи в рамките само на една седмица. Все пак не бива да се предозира!

2.. Увеличете физическата дейност

Прегледайте седмичния си график и се опитайте да отделите малко повече време за тренировки. Всичко, което насърчава сърцето да работи по-добре, може да повиши нивата на серотонин.

3.. Медитация

Има редица доказателства, че медитацията може да подобри всеки аспект от човешкия живот. Нивата на серотонин нарастват в отговор на всяка форма на медитация, която повдига 5-HIAA, киселина, от която мозъкът се нуждае, когато произвежда серотонин.

 7 начина за увеличаване на серотонина в мозъка

Медитация за увеличаване на серотонина в мозъка

4.. По-малко захар

Интересното е, че един от основните симптоми за ниски нива на серотонин е желанието за сладки храни. Това е така, защото инсулинът е необходим за производството на някои от компонентите на този невротрансмитер.

За съжаление, тази повишена консумация на захар обикновено води до срив на настроението.

5.. Повече магнезий

Мегнезият не само може да повлияе на серотонинния баланс, но и помага за контролиране на кръвното налягане и регулира функцията на нервите.

6.. Запазете си час за масаж

Изследвания за това как масажът променя химията в тялото, предполага, че нивата на серотонин често се увеличават рязко след една масажна сесия, най-вероятно поради намаляване нивата на кортизола с около 30%.

7.. Вземайте достатъчно витамин B

Всеки витамин в семейството на B ни помага да се чувстваме добре и играе важна роля в поддържане на здравословен баланс. Но има два особено полезни B витамини, когато става въпрос за серотонин – В12 и B6.

Повечето хора се нуждаят от една доза от около 50-100мг на ден, но се консултирайте с вашия лекар за да определи индивидуалната ви нужда от този витамин.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.