7 типа социална реклама

Как да повишим продажбите си онлайн

08.07.2013

Социалната реклама, или известна още като „s-ecommerce“ е термин, който се използва за обозначаване на нови методи за реклама в интернет пространството. Тук социалните медии „срещат“ пазаруването или 7 напълно възможни начина да изкарате пари от социална реклама.

Някои от тях вече са наложени имена на пазара peer-to-peer, например, като Ebay или българският еквивалент OLX.

Представяме ви 7 типа социална реклама, с които ще развиете своя бизнес

1. Peer-to-Peer платформи (патрньор-партньор) – такива са Ebay, Amazon, Olx. Това са електронни маркети, изградени под формата на общества, в които равнопоставени клиенти и продавачи си обменят стоки. Това могат да бъдат и обикновени хора, които никога не са имали или нямат фирма. В такива сайтове може да продавате абсолютно всичко, за което се сетите – например терличките, които баба е плела цяла зима.

7 типа социална реклама

Социални мрежи

2. Социални мрежи – driven sales – Facebook, Pinterest, Twitter… Знаете колко много неща се продават в социалните мрежи, а започването никак не е трудно. Изискват се няколко снимки, добър текст, фен страничка и можете да започнете. В Списание VIP интервюирахме една от младите български дизайнерки на кецове, започнала именно по този начин. ТУК можете да прочетете нейната история.

3. Колективно пазаруване – напоследък стана популярно по нашите ширини. Това са сайтове като Grabo, Ozo и всякакви подобни, които пускат оферта на половин цена и продават ваучери. В този случай, търговецът печели основно рекламата в сайта, защото цените са много занижени.

4. Peer recommendations или препоръчано от другите – тези сайтове са от типа на Amazon, където се оставят мнения и коментари за продавача, с което се повишава неговият рейтинг. Друг вариант е доволни клиенти да споделят конкретния профил в социалните си мрежи, за да кажат на приятелите си колко са доволни. В реални условия, това се нарича Buzz marketing. Можете да прочетете повече за този вид маркетинг ТУК

5. User – curated shopping (потребителска колекция) – всеки потребител „колекционира“ продукти. Такива сайтове са The Fancy, Lyst, Svpply. Пазарно фокусирани сайтове, където потребителите изграждат лист с продукти и услуги, които споделят, за да пазаруват другите потребители от там.

6. Participatory commerce (търговия с участниците) – крайните купувачи директно участват в производствения процес, чрез гласуване, създаване и съвместно моделиране на продуктите. Такива сайтове са Threadless, Kickstarter, CutOnYourBias.

7. Social shopping – сайтове, които репликират пазаруването офлайн с приятели, чрез чатове и форуми за обмен на мнения и информация за продуктите. Сайтове от този тип са Motilo, Fashism, Go TryltOn.

7 типа социална реклама, с която да повишим продажбите си онлайн

Социална реклама

Социалната реклама, паралелно със социалните медии и интернет обществата, се развива главоломно бързо. Много въпроси стоят все още без отговор, много пари все още очакват да бъдат спечелени. Ние живеем във време с възможности. Нужно е само да отворим умовете и сърцата си за новото и непознатото. В момента се гради история, а най-доброто тепърва предстои.

Гост автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP