7 знака, че сте тотално стресирани

Забавете темпото, ако тези симптоми са налице

27.08.2015

Със сигурност в даден момент от живота си сте били толкова стресирани, че сте се чувствали, като някаква “износена версия” на себе си. И макар през такива периоди да осъзнавате, че “стресът ви убива”, в крайна сметка много трудно излизате от кръга на главоболията.

След като премине подобен период, се успокоявате и си казвате, че всичко е наред, но всъщност не осъзнавате, че цялото това напрежение е оказало своето негативно влияние. И ако сте от хората, които са склонни лесно да се стресират и от най-малките несгоди, постоянното напрежение ще съсипе психическото и физическото ви здраве.

Време е да помислите за себе и при следващата стресова ситуация да се запитате, “наистина ли си заслужава да се ядосвам за това”. Разпознайте признаците на “болестта стрес” от рано, за да избегнете нейното пагубно влияние.

7 знака, че сте тотално стресирани и е време да намалите темпото

1. Постоянно сте изморени

Ако имате проблеми със ставането сутрин, дори след повече от 8 часа пълноценен сън, значи тялото ви се чувства клинично изтощено. Организмът се чувства, като че ли  е на работа дори извън работно време и дори получаването на добър нощен сън не е достатъчно, за да презареди за следващия ден.

2. Не можете да спите

По ирония на съдбата, въпреки че сте изключително изтощени по всяко време, когато сте стресирани, става все по-трудно да получите необходимата доза сън. Безсънието, дължащо се на стреса, произтича от невъзможността да спрете да мислите за всичките си задължения, в съчетание с факта, че вашето тяло е все още в “ускорен режим” независимо колко е часът.

3. Постоянно сте болни

Тъй като тялото ви е работило извънредно през този напрегнат период, не е имало време да се се възстанови от всяко леко заболяване. Дори и лека настинка преминава мъчително, когато тялото няма достатъчно сили да се пребори с нея.

4. Разсеяни сте

Ако се окажете в положение, при което не можете да си спомните къде сте оставили ключовете си или забравяте срещи редовно, най-вероятно сте почти до точката на пречупване. Не позволявайте да отидете по-далеч, без да потърсите помощ!

7 знака, че сте тотално стресирани

Снимка: http://deltaspinalcare.com/

5. Имате хронично главоболие и болки в тялото

Когато сте стресирани тялото минава в хипер режим.  Тази умора засяга не само фокуса и вниманието, но също така оказва физическо натоварване върху тялото.

6. Имате храносмилателни проблеми

Когато тялото е подложено на стрес, всички негови механизми започват да страдат. А както е добре известно, стомахът е един от най-чувствителните органи в човешкото тяло. Храните се в неподходящо време и нередовно, постоянно бързате и често хапвате на крак – всичко това е огромен стрес за храносмилателната система.

Вижте още: Когато се сблъскате с изпитание

7. Станали сте прекалено емоционални

Lucie Hemmen, Ph.D, психолог в Санта Круз, Калифорния обяснява: “Когато сте супер стресирани, примитивната част от мозъка поема и частта, от която се очакват резултативни действия”. Това обяснява защо прекомерният стрес ще доведе до буквално плачене над разлятото мляко или изпадане в ярост, ако някой ви направи забележка.

Силно се надявам да не сте преживели повечето от симптомите и да живеете спокойно живота си. Ако все пак намерите себе си в горните редове, замислете се – така ли искате да продължавате да живеете и до къде ще стигнете?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.