8 часа сън. Мит или реалност

Колко добри са всъщност тези 8 часа, с които е закърмено съзнанието ни и колко всъщност ни е нужно?

28.10.2014

Всички сме прекалено наясно колко важно е да се получи една добра почивка през нощта, така че сме заинтересовани в намирането на начини да ни помогнат да постигнем това по по-добър начин. Някои от съветите, които ни се дават е да държим всякакъв вид електроника в друга стая, изключване на компютъра един час преди лягане, упражнения в определено време на деня, и т.н.  Един от митовете, които предстои да бъде разбит е, че човешкото тяло има нужда точно от 8 часа пълноценен сън. Да, ама не…

8 часа сън – митът е разбит!

Уол Стрийт Джърнал (The Wall Street Journal) съобщават, че след поредица от проучвания е установено, че са ни нужни само седем на брой часа към които трябва да се стремим. Също така разискват въпроса за 8-те часа, които са всъщност доста нездравословни.

Вижте още: Мултитаскингът физически свива мозъка

8 часа сън. Мит или реалност.

Мит или реалност

В едно специално проучване, д-р Даниел Крипке от Университета в Калифорния, Сан Диего установил, че участниците, чиито сън варира от 6,5 часа до 7,4 часа, са имали по-ниски нива на смъртност, отколкото тези с по-къси или по-дълги часове. До друг извод стигат учените, чиито твърдения са, че колкото по-малко спим, толкова повече ще запазим младостта си. След изследване измежду 450 възрастни жени той открил, че тези, които спят по-малко от пет часа и повече от 6.5 часа имат високи нива на смъртност… (Интересно проучване. Кога по-точно е установил смъртта им 0.о?).

Високите нива на смъртност са достатъчно страшни, но има и много други тревожни странични ефекти на успиването, включително диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. За щастие, функцията на паметта и познавателните въпроси, които са общи резултати от тнедоспиване не са се променили с прекалено много сън, но ако тези други сериозни рискове не са достатъчни, за да ви изплашат да настроите вашата аларма, ние не сме сигурни какво друго ще е.

Вижте още: Проблеми със съня? Ето как да заспивате по-лесно.

При всичко казано до тук, ние ще ви посъветваме следното: Спете, колкото ви се спи! Така или иначе сте безполезни в работата или ежедневието си, ако тялото и умът ви не са отпочинали. Ако не ви убие съня, то помислете за цигарите които изпушвате всеки ден или литрите алкохол, които се леят през уикенда.  Ако пък това не ви стряска достатъчно, тогава не знаем какво може да ви уплаши.

8 часа сън. Мит или реалност.

Да си поспим още малко…

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.