8 лидерски качества в Игрите на Ендер

Какви лидерски уроци, можете да научите от този филм?

09.02.2014

Преди няколко дни гледах Игрите на Ендер и останах впечатлен. Филм, който си заслужава времето, определено! Дълго време не бях гледал нещо толкова стойностно и поучително. Макар и фантастика, аз открих няколко лидерски уроци и искам да ги споделя с Вас.

Накратко за филма, без да ви развалям насладата, ако все още не сте го гледали става въпрос за война между човечеството и извънземна раса. Военните търсят нов лидер, който може да убедени и поведе цялата армия и да спаси човешката раса от предстоящата извънземна инвазия. Военните смятат, че децата мислят, реагират и действат по-бързо от възрастните, затова започват програма за обучаване на деца със специални умения. Там се озовава и Ендър Уигин, който е младо момче, с брилянтно мислене и страхотни стратегии. Основна цел на военните е да обучат смъртоносен убиец, без по някакъв начин да развалят или отнемат човечното в него. Новият лидер трябва да е на границата между това да е смъртоносен враг и в същото време да запази любовта и човечността си.

Ендър е буквално отгледан от правителството да бъде стратег, а крайната цел е да стане военен командир на целия флот.

Главната цел пред Ендър е да се научи да контролира гнева и спокойствието си и да намери точната граница между омразата и любовта. Също така той трябва да накара останалите деца-войни да го следват и уважават като лидер. Чак тогава може да бъде избран за лидер на цялата флотилия.

Той е поставен да бъде капитан на отбор от аутсайдери, които не са издържали различните видове тестове в програмата за лидери на правителството. Това е връхната точка във филма според мен. Той успява да ги обедини и да ги поведе. Успява да обедини група от деца, които са смятани, че не заслужават мястото си във военното училище и печели всички симулации на битки с останалите отбори във флота. По този начин убеждава капитаните и офицерите, че той е „избраният“.

Какви са най-важните лидерски уроци, които можете да научите от този филм? 

1. Трябва да си заслужиш уважението като лидер. То не се дава по подразбиране„Аз имам проблем да уважавам някой, който е с по-голям ранг от мен“, казва Ендър на своя полковник, когато е попитан дали има някакви проблеми. Ендър знае, че не трябва да се дава уважение към даден лидер, само защото той има по-голям ранг, а този лидер трябва да докаже, че е достатъчно компетентен и отговорен за тази позиция, защото твърде много е заложено на карта за слепи поклони.

Не натяквайте на служителите си, че вие сте шефът. Докажете им, че вие сте правилният човек и спечелете доверието им. Накарайте ги да мислят, че имат един страхотен водач, който го е грижа за тях. Ще спечелите вие, служителите ви и цялата организация.

2. Оспорвайте решението на лидера си, само чрез коректни въпросизаповедите на лидера не трябва да се следват сляпо, само защото той така казва. Ендър оспорва заповедите на началниците си чрез задаване на провокативни въпроси, а всички знаем, че несигурните лидери не обичат да им бъдат задавани такива. За разлика от останалите, които искат също да бъдат повишени, но мълчат и играят безопасно, Ендър казва открито за къде е тръгнал и какъв иска да стане.

Като лидер дайте шанс на подчинените ви да изказват какво мислят и да ви задават въпроси, ако не са сигурни в нещо. Когато им позволите да ви питат за неща, които не разбират, ще им покажете, че ясно и точно знаете какво правите. Че сте силен и уверен във вземането на решения!

Какви лидерски качества в Игрите на Ендер можете да научите?

Дайте шанс на подчинените си

3. Включете максимално много мислещи мозъци в своя помощстарата военна грешка на всеки лидер е да обмисля сам всички стратегии, а неговите войници да водят само битките. Ендър казва ясно на своите бойци, че ако имат по-добра идея от него, могат спокойно да му я споделят. Той не иска да е единственият мозък, който мисли. За разлика от останалите военни лидери, той кани войниците си да обмислят стратегията заедно с него, което му носи само позитиви от хората до него.

4. Грижете се за другите – Ендър показва голямо сърце и блестящ  ум. Той издига войниците си и ги прави равни с него, като по този начин печели тяхната лоялност и постигат по-големи резултати. Той ясно осъзнава, че и другите имат идеи и ясно ги използва в своите стратегии.

Грижете се за служителите ви и им показвайте, че сте загрижен за тях, когато имат проблеми. Няма да получите нищо по-различно от респект и вяра, а именно това целите. Нали така?

5. Поемете пълна отговорност за своите действия и резултати тук не мога да ви разкрия за какво точно говоря, но ако изгледате филма ще го видите на финала. Това, което прави Ендър е нещо уникално и безсъмнения само един истински лидер би постъпил така.
Като лидер, поемайте пълна отговорност за вашите решения и резултати. Не прехвърляйте топката на останалите и не се оправдавайте за грешките си. Така само ще загубите доверието на хората. Силният лидер е този, който признава грешките си и търси помощ от служителите как да оправи нещата. Всеки има нужда от помощ на даден етап от живота си, това не е слабост!

6. Практика, практика, практикаЕндър осъзнава, че трябва да използва всяка свободна минутка, за да се обучава и да усъвършенства способностите си. Той играе стратегически игри, чрез които развива ума си. Ръкопашен бой, чрез който развива физиката си и в специална зала води битки, които ще му помогнат за главната битка с извънземните. През целия му престой във военното училище той предизвика останалите и не спира да се усъвършенства. Също така, ако искате вие и вашите хора да изпъквате като екип, добрата подготовка и предизвикателните практики са от съществено значение. Използвайте всяка една свободна секунда, за да се развивате. Времето е ценно!

Лидерски качества в Игрите на Ендер

Опознайте добре екипа си!

7. Опознайте и управлявайте собствения си екипедна от главните цели на Ендър е да опознае всеки един член на неговия екип. Той си прави кратка характеристика и първи впечатления на всеки един член след първата му среща с тях. Техните силни страни, както и слабите такива. Какво правят добре, и какво не. Караше ги да тренират здраво, но всичко на всичко беше и техен приятел и винаги им помагаше и им даваше съвети в трудни моменти. Най – важното нещо, което Ендър осъзна: “Войници понякога могат да вземат решения, които са по-умни и правилни от заповедите, които са получили”. Той научи на този урок и своята армия, което му помогна още повече да докаже лидерските си качества.

Всеки един лидер трябва да приложи същата стратегия и в собствената си организация. Трябва да дава право на служителите си да изказват мнение по даден проблем. Понякога те ще имат по креативна и добра идея от самия лидер.

Лидерът трябва да познава хората си и да знае на кого може да разчита във всеки един момент на срив в компанията. Трябва да знаете кои са силните им страни, за да не ги поставите на длъжност, която не е за тях. Трябва да ги познавате.

8. Адаптирайте хората си към главната ви целте трябва да знаят коя е главната цел на компанията. Едно от първите неща, които Ендър осъзнава, когато пристига във военното училище е да не използва стандартната шах стратегия при битки. Той използва нестандартни и импровизирани формации при всяка отделна битка. Така армията му може да се адаптира по-лесно при различните битки.

Същото е и в живота. Не налагайте точно определен стандарт в организацията си. Адаптирайте хората си към главната цел, но им позволете да са гъвкави и да импровизират. По този начин ще им позволите бързо да се адаптират към различни ситуации, което ще е добре за организацията ви. 

Това, което винаги трябва да правите е да играете за победата. Винаги се ориентирайте, кои са най-важните ви цели, запазвайте уменията си да контролирате събитията и екипа си, създавайте култура и качествен начин на работа в организацията си. Бъдете креативни и иновативни и се адаптирайте бързо към промените и последните тенденции. С доверието на екипа си ще постигнете целите си много по-лесно, както и тяхното доверие, че вие сте правилния човек.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването