8 плюса на алое верата

Верен помощник в грижата за здравето

29.06.2014

Знаехте ли, че алое верата помага в борбата срещу акнето? Или, че пероралното приложение (т.е. сокът от алое вера) може да бъде полезно допълнение за понижаване на кръвната захар при пациенти с диабет?

Може би най-известното приложение на алое верата, позната с благоприятното си влияние срещу изгаряния, е в охлаждащите лосиони за след слънце.  Но използваемостта на тези сочни, богати на хранителни вещества растения е и в много други области. Съдържат над 75 различни хранителни вещества, витамини, минерали, ензими, захари, феноли, съединения, аминокиселини и много други ползи за нашето здраве.

8 плюса на алое верата – как да ги използваме максимално

Предотвратява заболявания

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, алое верата е верен помощник в борбата с вирусите. Антиоксидантите се борят със свободните радикали (силно реактивни молекули, отговорни за стареенето и клетъчно увреждане) в тялото, за да ги неутрализират и предотвратят изострянето на заболявания, като рак.

А знаете ли, че колкото „по-възрастно“ е растението алое вера, толкова по-полезно е? Едно интересно проучване от Китай, установява зависимостта между възрастта на алоето и по-силните антиоксидантни свойства.

Подпомага храносмилането

Алое верата съдържа 8 различни вида ензими, които подпомагат значително процеса на храносмилане. Конкретно, ензимите съдържащи се в растението подпомагат разграждането на хранителните захари и мазнини, като подобряват усвояването на хранителните вещества.

Съдържа незаменими аминокиселини

Знаехте ли, че алое верата съдържа 19 от 20 природни аминокиселини, необходими на човешкия организъм? Нашите тела произвеждат само 12 от тези незаменими аминокиселини. Останалите осем трябва да се консумират чрез храна или напитка. Така че следващият път, когато видите “алое вера” напитка в магазина, може би не е лошо да пробвате една. 😉

Богата на минерали

Всички сме чували за чудесата на “минералния грим”, но всъщност знаете ли, че алое верата съдържа 10 от най-важните минерали за кожата (и е много по-евтино, отколкото минералния грим!). Основните съдържащи минерали са калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, натрий и цинк. Така че може да не е лоша идея да си сложим алое вера гел/екстракт върху лицето преди лягане, за да получим свеж и прекрасен блясък на сутринта.

Помага в борбата срещу акнето

Както вече споменахме алое верата съдържа богат набор минерали, включително и цинк.  А цинкът е добре познат помощник в борбата с акнето. Прилагането на алое, както локално, така и перорално значително подобрява състоянието на кожата. Някои изследвания показват, че самото образуване на акнето е резултат от липса на цинк в дневното меню.

Намалява болката

Алое верата съдържа много ензими, но един от тях е главният елемент, който помага за намаляване на болката. Неговото име е киназа, като по-специално този ензим спомага за намаляване на прекомерното възпаление, когато се прилага върху кожата.

8 плюса на алое верата - подпомага растежа на косата

Алое верата подпомага растежа на косата

Подпомага растежа на косата

Алое верата активира растежа на нова коса, заедно с растежа на вече съществуващите космените фоликули, чрез увеличаване на циркулацията на кръв към скалпа. Също почиства скалпа чрез балансиране на нивото на рН.

Намалява кръвната захар

Захарният диабет е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Едно интересно изследване установява ползите на алое верата за хората, страдащи от диабет.  В изследването са участвали над 3000 индийски пациенти с диабет и е установено намаляване на нивата на кръвната захар в 90% от случаите, след като пациентите са били хранени с хляб, в който е включен алое гел.

Вижте: Как да си направим сами алое вера гел 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.