8-те тайни на успеха от Сър Алекс Фъргюсън

24.09.2013

8-те тайни на успеха от Сър Алекс Фъргюсън

Мисля, че е излишно да споменаваме кой е Алекс Фъргюсън, но все пак.. Удостоен от английската кралица с титлата “сър”, получил безброй награди от ФИФА и УЕФА за цялостен принос към футбола. Легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед ще остане завинаги в сърцата на феновете на “червените дяволи”. Безспорно той е един от най-великите треньори за всички времена, а успехите му са наистина впечатляващи. Ръководството на Ман Юнайтед направи страхотен жест към шотландеца, като преименува една от трибуните на Олд Трафорд на “Сър Алекс Фъргюсън”, а общината в Манчестър не остана по назад с жестовете към него. Основната улицата, която води към легендарния стадион на Манчестър Юнайтед беше преименувана на Алекс Фъргюсън Роуд. Каква легенда, а? Мразен от мнозина фенове, от конкурентите на червените дяволи, а обичан от милиони червени фенове. Човек, който е спечелил всичко във футбола. Човек, който е видял всичко в тази велика игра. Видял, как отбора му прави един от най-великите обрати във финала на шампионската лига през 1999г, когато за две минути “Червените дяволи” обръщат Байерн Мюнхен, стигнал до сезон, в който отбора му загуби буквално в последните секунди титлата и то по голова разлика от градския съперник – Ман Сити. Човек, преобърнал цялата история на английския футбол, а и не само.

Както знаем всеки велик лидер, има своите тайни за успех. Легендарният шотландец разкрива пред професори от Харвард, своите малки тайни за постиженията си през последните 25 години, начело на Манчестър Юнайтед.

Списание VIP има огромного удоволствие да Ви разкрие 8-те тайни за успеха на Сър Алекс Фъргюсън.

8-те тайни на успеха от Сър Алекс Фъргюсън

1. Изгради здрава основа

Шотландецът разкрива, че една от първите му задачи начело на “червените дяволи” е била да доведе млади обещаващи таланти, както и да развие школата на клуба.

2. Изграждай нов отбор на всеки четири години

Фъргюсън разкрива, че е имал пълна свобода в управлението на клуба. Той е мислил за развитието на отбора в диапозон от 4 години напред. Според него, един отбор трябва да бъде реконструиран на всеки четири години.

3. Наложи висок стандарт

Според Сър Алекс, най-важното нещо е да наложиш висок стандарт на работа, който всички да спазват и да се стремят да го увеличават с всеки изминал ден. Великият шотландец казва: “Бях свикнал винаги да съм първи на работа. С течение на годините много от членовете на моя екип ме изпревариха в това отношение и ги заварвах по-рано от мен. Мисля, че те ме разбираха защо ходех толкова рано – имаше много работа за вършене.”

4. Никога не губи контрол

Не позволявай никой да е по-голям от клуба. Когато някой от служителите или играчите на отбора започнат да създават проблеми в съблекалнята и се опитват да изземат твоята власт, трябва да се отървеш от него, дори това да е най-добрият играч в света. Не трябва да се тревожиш как ще реагират подчинените и феновете ти, те вярват в теб.

8-те тайни на успеха от Сър Алекс Фъргюсън5. Отправяй посланията си в точния момент

Шотландецът споделя, че няма правило кога един треньор трябва да критикува или окуражава играчите си. Трябва да усещаш, кога е правилният момент да предадеш дадено послание на играчите си.

6. Рискувай за да побеждаваш

Една от философиите на легендарния шотландец е, когато отбора ти губи с 2:0 да поемеш риска и да пуснеш още един офанзивен играч, да се опиташ да обърнеш мача, отколкото да играеш дефанзивно и да паднеш с 3:0.

7. Наблюдавай играчите си

Фъргюсън разкрива, че в ранния етап от своята кариера, той е възлагал мениджърската си практика на своите асистенти, за да може да наблюдава как се развива всеки отделен играч. Той споделя, че е много важно да следиш развитието на всеки един играч и какви усилия полагат неговите футболисти по време на тренировки.

8. Контролирай промяната

Не спирай да се адаптираш към промените на футбола, както и да създаваш свои такива. В последните години английският футбол се превърна в огромно поле за инвестиции на милиардери от Русия и Китай, но това не попречи на шотландеца да продължи да доминира на английската и европейската сцена, дори когато конкурентите му даваха по 200 милиона паунда повече за трансфери, от Юнайтед.

Автор: Иван Караиванов

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването