8 златни правила във Фейсбук

Как да изградим успешен бранд в социалната мрежа

20.03.2016

Едва ли има човек, който да не знае какво е Фейсбук. Всъщност, въобще има ли човек, който да ползва новите технологии и да няма профил в най-използваната социална мрежа? Едва ли… Дори да има такива хора, едва ли са повече от 0.5% на земята. Точно заради това ще пропусна въведението какво точно е Фейсбук и защо всеки бизнес има нужда от лична страница в социалната мрежа. В днешната статия ще обърнем повече внимание на това, какви са най-често срещаните проблеми на бизнесите в социалната мрежа и какъв тип постове са най-успешните във Фейсбук.

Също така ще обърнем внимание и на това как да привлечете повече фенове и да сте по-успешни, благодарение на собствената си автентичност.

Вижте още: Гай Кавазаки – 7 съвета за отлично присъствие в социалните мрежи

Винаги сте искали феновете ви да правят това, което вие искате – да харесват вашите постове, да ги споделят със своите приятели и да купуват вашите продукти или услуги. За да стане всичко това реалност, то ще трябва да положите малки усилия и да спазвате 8-те златни правила на Фейсбук, но за тях след мъничко.

„Фейсбук е неизменна част от живота на много хора“ – Марк Зукърбърк

Ако не вярвате на думите на създателя на социалната мрежа, то сме длъжни да споделим с вас, че над три милиарда души от цял свят в момента имат достъп до интернет, а 1.4 милиарда от тях имат профили във Фейсбук. Нима това не е достатъчно доказателство?

8 правила във Фейсбук, които ще ви гарантират успех

„Фейсбук е неизменна част от живота на много хора“ – Марк Зукърбърк

Разбира се, че този таргет е напълно достатъчен, а сега ви остава да се фокусирате върху основната си цел и да приложите златните правила, с които ще ви запознаем в долните редове…

8 златни правила във Фейсбук, които ще ви гарантират успех

Ако все още се колебаете, че Фейсбук е достатъчен трамплин, който ще ви даде начален старт за успешен онлайн бизнес, ето и още няколко причини, които ще ви помогнат да вземете по-лесно решение:

Бъдете себе си – управлявайте страницата си така, че феновете да забелязват, че зад нея стои човек. Феновете ви разговарят със самите вас, а не с бранда ви. Бъдете автентични и покажете на публиката, че сте страстни и обичате това, което правите: така ще ги ангажирате с продукта/услугата си, която предлагате.

Не пренебрегвайте правилото на Парето: 80/20 – 80% от информацията е за бизнеса, а 20% за личния ви живот. Постовете с емоционално обвързване на потребителя с бранда могат да направят цялостния маркетинг на компанията ви успешен.

Създавайте съдържание, което съответства на интересите на вашите фенове – всичко, което публикувате в социална мрежа трябва да е тясно свързано с това „как можете да помогнете на своите клиенти“. Използвайте търсачката на Фейсбук – Graph Search, за да откриете какви са интересите на вашите фенове и какво съдържание харесват.

Вижте още: Как да имаме добър имидж във Facebook

Чрез съдържанието си във Фейсбук се стремете да: мотивирате, обучавате и забавлявате феновете си – Фейсбук не е мястото, на което да продавате директно своите продукти. Психологията на потребителя е много по-различна от тази на продавача. Потребителите искат да се образоват, да се забавляват и да бъдат вдъхновявани. Дайте им това, от което имат нужда.

8 златни правила във Фейсбук, които ще ви гарантират успех

Забавлявайте феновете си във Фейсбук

Създавайте насоки за действие на феновете си – казвайте им какво трябва да направят. Те са твърде заети и ако не им кажете какво действие да предприемат, те няма да го направят. Улеснете ги, като напишете в стъпки какво желаете да направят за вас: „Кликни тук“, „Споделете своето мнение в коментарите по-долу“, „Споделете тази статия с хора, на които смятате че ще им бъде полезно“ и т.н. Накарайте хората да предприемат действие, като фокусирате молбата си върху ползата, която те ще имат, извършвайки точно това действие. И не забравяйте, че разполагате с точно три секунди, за да им грабнете вниманието!

Използвайте силата на думата „безплатно“ – едва ли ще ви учуди, но най-харесваната дума във Фейсбук е безплатно. За да е успешен бизнесът ви, то ще ви се наложи да предлагате част от услугите си безплатно. Също така когато рекламирате свой продукт не говорете за неговите силни страни. Говорете за това как ще реши проблемите на хората и за резултатите, които ще постигнат благодарение на него.

Използвайте магическата дума „ще можете“ – използвайте силата на тази дума във всеки ваш пост, който рекламира продуктите или услугите ви. По този начин ще покажете на хората как вашия продукт е тясно свързан с желанията и интересите им.

Дайте на феновете си това, което те искат – по-важното нещо за феновете дори от самите тях са резултатите, които искат да постигнат. Предложете им това, което те искат. Дайте им това, от което имат нужда.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването