9 храни за по-добра памет

18.04.2014

Здравословното хранене не само ни помага да поддържаме тялото си в добро общо състояние, но и увеличава продуктивността, както и подобрява паметта.

Това, което ядем има пряко отношение към всеки един аспект от живота. Ако нямате сила, не можете да си вършите добре работата; ако изгубите креативността си, няма да успеете да просперирате; ако постоянно забравяте, това може да доведе до сериозни неприятности.

Днес искаме да се концентрираме върху полезните неща, които трябва да похапвате за да подобрите тези неща.

Нека разгледаме кои са 9 храни за по-добра памет

1. Зехтин 

Зехтин за добра памет

Ре­довното консумиране на зех­тин намалява риска от възпаление на мозъка и подобрява паметта. Според специалистите от Университета в Илинойс този тип продукти съдържат лутеолин. Точно той ефективно се про­тивопоставя на процесите, които неизбежно настъпват с възрастта.

2. Риба

Риба за добра памет

Рибата е богата на Омега-3 ненаситени мастни киселини. Една от киселините в тази група се нарича DHA (докозахексаенова киселина)Тя играе решаваща роля в изграждането на нервната система (97%) и ретината (93%).

3. Тъмно зелени листни зеленчуци

Тъмно зелени листни зеленчуци

Спанак, броколи, зеле,… и други зеленолистни зеленчуци са богат източник на витамини, минерали и борещите се с болестите фитохимикали. Листните зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и загуба на памет. 

4. Авокадо

 Авокадо за добра памет

Авокадото е мазен плод, но пък затова е богат на мононенаситени мазнини, които допринасят за притока на кръв в мозъка. Авокадото понижава и кръвното налягане.

5. Слънчогледови ядки

Слънчогледови ядки

Слънчогледовите семки са богат източник на витамин Е, особено сурови. Смесвайте ги с овесените ядки на закуска, сложете и по една лъжица мед и тахан и със сигурност ще се радвате на услужлива памет през целия ден.

6. Фъстъци и фъстъчено масло

Фъстъци и фъстъчено масло

Макар и богати на мазнини тези ядки са богат източник на здраве за тялото и мозъка ни. Една лъжичка фъстъчено масло или 50 гр фъстъци на ден са чудесен източник на важната за тялото ни фолиева киселина.

7. Червено вино

Червено вино

Изследванията показват, че хората които редовно и в малки количества (1 чаша на вечер), пият червено вино са много по-защитени от болестта на Алцхаймер.

8. Ягоди, боровинки, малини, къпини,...

Ягоди, боровинки, малини, къпини,...

 

Наскоро учени установиха, че всички тези дребни сладки плодове са един от най-силните помощници в унищожаването на токсичните протеини, които са главен виновник за „изневеряването на паметта“ с напредването на годините.

9. Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни

Редовното похапване на пълнозърнести храни, като овесени ядки, овесени трици,.. намаляват нивата на стреса и високо кръвно налягане. Последните да виновници за „изневеряването“ в определени моменти.

pamet

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.