9 начина да използваме по-малко пластмаса

Да помогнем на себе си и на природата

21.09.2015

Наскоро по социалните мрежи много нашумя въпроса безопасно ли е да пием течности от пластмасови бутилки. Категоричен отговор от компетентни лица, така и не прочетох, но едно е сигурно – повече пластмаса = замърсяване и по-лош живот за цялата планета.

Ако всеки един от нас съкрати употребата на пластмаса, поне с една бутилка на ден, то би било една голяма крачка към по-чист живот. Пластмасата не се разгражда, а много хора безотговорно захвърлят отпадъците си сред природата. Нека не бъдем от тях и да се опитаме да направим света едно по-обитаемо и чисто място.

9 начина да използваме по-малко пластмаса – бъдете промяната, която искате да виждате в света!

1.. Спрете да купувате пластмасови бутилки

Вода, сокове, газирани напитки и много други течности се продават в пластмасови бутилки. Но може да ги намерите и в бутилки от стъкло, които могат да бъдат използвани и рециклирани за многократна употреба. А вода може да си пречиствате и сами вкъщи с кана с филтър, което не само че ща намали употребата на пластмаса, но и ще съкрати разходите ви.

2.. Заменете течния сапун с бар-сапун

Последните може би 10-12 години, стана много модерно да се използват познатите течни сапуни. Но те също се предлагат в пластмасови шишета, които изхвърляме в боклука, често без да разделяме към отпадъците от пластмаса. По-екологичният и евтин вариант е да се върнем към добре познатите бар-сапуни. Има толкова голямо разнообразие на пазара, а натуралните предложения с масла и билки са страхотни.

3.. Използвайте сламки за многократна употреба или въобще не използвайте

Проучванията показват, че около 500 милиона пластмасови сламки се изхвърлят всеки ден в САЩ, което е достатъчно, за да се запълнят 127 училищни автобуса всеки ден.

Спомнете си тази статистика следващия път, като посягате към сламките в заведение.

4.. Спрете да си купувате дъвки

От Втората световна война, хранителните инженери са заменели естествения каучук в дъвките със синтетичен каучук, който съдържа токсични вещества. Това прави дъвката не биоразградима.

5.. Използвайте стъклени съдове за съхранение вместо пластмасови

Не само пластмасата може да запази храната свежа в хладилника. Стъклените или метални съдове вършат същата работа и могат да бъдат използвани много по-дълго от пластмасовите.

9 начина да използваме по-малко пластмаса

cloudfront.net

6.. Купувайте си сладолед на клечка или във фунийка, не кофичка

През горещите летни месеци, се консумират тонове сладолед. Представете си какво би било, ако всеки 100 грама от този сладолед е бил продаден в пластмасова кутийка….

7.. Заменете пластмасовите кофички кисело мляко със стъклени буркани с домашно мляко

В големите градове, където до скоро беше трудно да намериш домашно мляко, вече съществуват фермерски пазари, където се предлагат домашни, натурални продукти. Така може да си купувате мляко, прясно и кисело, всяка седмица и на всяка следваща да връщате бутилката или бурканчето си за нова доза.

8.. Не използвайте найлонови чували за боклук

Не стига че не разделяме боклука си, ами и го поставяме в найлонови чували. А как са живели хората преди тези удобни “убиващи” природата торбички? Помислете за себе си, като спестите на природата, която ни храни, един найлонов чувал всеки ден.

9.. Пазарувайте с торбички за многократна употреба

Хубавото е, че тази практика вече се прилага доста в България. Истински се радвам, когато виждам толкова много хора да си носят еко торбичка, в която да поберат стоките си. Дано скоро напълно се отучим от това да използваме и изхвърляме безразборно найлонови торбички.

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.