9 любопитни факта за Свети Валентин

Знайни и незнайни

12.02.2015

Колкото и да не зачитам този чужд празник и да не понасям всички тези сърца, окачени по всички възможни витрини, все пак ще посветя една статия на него.

На мен ми идва доста в повече цялата тази показна „любов“, но пък на някои хора им харесва. Все пак това е празник и разнообразие сред иначе еднообразните и сиви дни.

Какво знаем и не знаем за деня на влюбените? Ще споделя с вас няколко интересни неща, на които попаднах, свързани с любовта.

9 любопитни факта за Свети Валентин – един по-различен поглед

1. Фразата „нося сърцето си на ръкава“ (малко популярна в България, но пък често използвана в английски текстове на песни), произлиза още от древността. Имало едно време римски фестивал в чест на Юнона, кралицата на римските богове и богини. Мъжете трябвало да напишат името на потенциалната си любима на листче. След като направели това, носели листчетата на ръкава си до края на деня.

„Да носиш сърцето си на ръкава не е добра идея; трябва да го носиш вътре, където то функционира най-добре.“ – Маргарет Тачър

2. Първата кутия шоколадови бонбони за Свети Валентин е направена от Кедбъри през далечната 1868 година. В същата година Ричард Кедбъри подарил на любимата си кутия с бонбони във формата на сърце.

3. Официалният световен рекорд за най-дълъг брак за живи двойки, принадлежи на Хърбърт и Зелмира Фишър, които са били женени в продължение на общо 86 години и 290 дни.

4. Домашните любимци също могат да бъдат подходяща половинка за празника. Това май се отнася за хората, които наистина си нямат друга работа и се чудят какво забавление да си измислят. За Свети Валентин 2015, американците ще похарчат 703,00 милиона долара за подаръци за своите домашни любимци.

5. Рекордът за най-дългата целувка не е само един. Повече от 5300 двойки се събират в опит за рекорд за масово целуване през 2004 година. Този рекорд е бил бит от подобен опит в Унгария, където 5875 двойки се целунаха на моста Елизабет в Будапеща през 2005 г.

 6. Забранени ритуали

Във Франция се организира своеобразен ден на влюбените за необвързани. Представители на двата пола се разделят в две къщи (разположени една срещу друга) и викат през прозорците, докато не си намерят половинка. Ако мъжът не харесва половинката си, има правото да я смени.

Жените, които останели сами и неизбрани, правели нещо като церемония, на която изгаряли снимки на мъжете. Звучи зловещо…. Сигурно затова френското правителство го забранява.

7. Китайците имат алтернативен ден на любовта, вдъхновен от изгубената любов

Фестивалът Qixi е празник на любовта, вдъхновен от една млада тъкачка и един пастир. Тъкачката всъщност била небесно същество, а пастирът простосмъртен. Те се обичали безумно и имали две деца. Живели щастливо докато един ден не били принудени да се разделят. Двамата стояли на два отсрещни бряга на река без да имат шанса да я пресекат. Свраките се смилили над тях и построявали мост всяка година на седмия ден от седмия месец по лунния календар.

Днес фестивалът е познат още като Magpie или китайският Свети Валентин.

9 любопитни факта за Свети Валентин

Снимка: wikimedia.org

8. Южнокорейците празнуват романтичен празник всеки месец

В Южна Корея, 14-ти на всеки месец е повод за романтичен празник. Кръщават си всеки един по различен начин, като например Денят на свещите, Денят на розите,..

9. Необвързаните имат своя специален ден в Китай

Денят на необвързаните (Singles Day) се чества на 11 ноември в Китай. Свързан е повече с онлайн пазаруване, отколкото с това някой да подари романтичен подарък. Този ден е нещо, като черен петък. Много намаления и милиони похарчени в покупки.

 

Източник: hongkiat.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.