Alfa Romeo Giulia

Най-очаквания спортен седан от десетилетия насам

26.06.2015

Ето, че от Alfa Romeo най-накрая създадоха така очаквания спортен седан със задно предаване. Не само, че го създадоха, но и ще атакуват пряко конкуренти като Mercedes-Benz C63 AMG, Audi RS4, BMW M3 и Jaguar XE. Giulia е третият масов модел в портфолиото на италианската марка, а премиерата се състоя с най-бруталната 3-литрова V6 турбо версия, „наблъскана“ до 510 конски сили от не кой да е, а от самите инженери на Ferrari.

Представяме ви Alfa Romeo Giulia – най-очакваният спортен седан от десетилетия насам

Въпреки, че новата Alfa Romeo Giulia разполага със зверски мощен двигател и мощност от 510 конски сили, инженерите на италианската компания не пропускат да изтъкнат, че всъщност двигателят е изненадващо икономичен, благодарение на способността си да изключва ненужните цилиндри, когато няма нужда от тях. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 3,9 секунди, но предвид мощността, с която разполага сякаш е напълно нормално. Giulia е изградена от алуминий и подсилени с въглеродни нишки композити, което позволява на автомобила да постигне „най-доброто съотношение тегло – мощност“. Теглото на автомобила е около 1530 кг.

Alfa Romeo Giulia

Новият супер мощен седан от Alfa

Giulia използва общи компоненти на шасито, като с това на Maserati Ghibli и разполага с многоточково окачване отзад и двойни А-раменни носачи отпред. Това не е всичко, защото от Alfa са помислили и за разпределението на въртящия момент, който включва двоен съединител, за да позволи на задния диференциал да разпредели мощността към двете колела отделно. Моделът е оборудван и с изцяло новата интегрирана електромеханична спирачна система на Alfa, която комбинира контрола на стабилността и традиционните спирачки. Режимите за каране позволяват избор между Dynamic, Natural, най-новият зелен режим Advanced Efficient и разбира се Racing mode.

Вижте още: Jaguar Land Rover SVO

Определено Alfa Romeo Giulia се превръща в най-очаквания седан от десетилетия насам, а 6-целиндровият двигател просто привлича всички погледи на феновете, които едва ли ще търсят информация за 4-цилиндровият дизелов двигател.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването