Alibaba – една приказка за милиарди долари

24.11.2014

Сравнително нова, но вече световно наложила се компания е китайският конгломерат Alibaba Group. Основана през 1999 година от общо 18 души начело с Джак Ма, бивш учител по английски.

Alibaba – една приказка за милиарди долари

Ма не се е откроявал с някакви забележителни таланти, нито в училище, нито в живота си по-късно, но винаги е искал да постигне нещо повече. Оглеждайки се за възможности през 1995 г. той посещава САЩ, като част от търговска делегация. Тогава за първи път се сблъсква с глобалната мощ на Интернет и вижда възможностите, които тази нова среда предоставя за правене на бизнес. Връщайки се в Китай, Ма е решен да започне нещо голямо с помощта на глобалната мрежа.

“Не може да обедините мислите на всички, но можете да обедините всички чрез една обща цел.”

През 1996 година той взима заем от 2000 долара и стартира компанията China Pages. Тя става известна, като един от първите китайски интернет стартъпи, но се проваля. Въпреки този неуспех две години по-късно Ма успява да привлече капитал от 60 000 долара и заедно с 18 свои приятели, колеги и студенти стартира Alibaba.com.

Вижте още: Alibaba и китайската версия на YouTube

Идеята на стартираният бизнес е да помага на китайските малки и средни компании да се свързват с клиенти по цял свят и по този начин да популяризират и продават стоките си. Бившият учител по английски много находчиво избира името на компанията – Alibaba (приказката с вълшебните думи „Сезам отвори се“ отваря за Китай вратата към световната икономика). Всъщност Ма си прави своеобразно проучване и пита различни хора (познати и непознати) дали знаят какво е Али Баба. Повечето разпознават приказния герой и правят връзката с историята. Проучването е достатъчно доказателство за Джак Ма, че името което е избрал за бъдещата си огромна компания, е подходящо.

Alibaba - една приказка за милиарди долари

Снимка: formiche.net

От стартирането на първия си уеб сайт Alibaba Group помага на малки китайски износители, производители и предприемачи да продават в международен план. Компанията се превърна в световен лидер в областта на онлайн и мобилната търговия. Днес конгломератът се състои от няколко свързани дружества и групи, които оперират на различни, но взаимосвързани пазари,

Според анализаторите в момента Alibaba Group се оценява на над $35 млрд., което я прави глобален лидер. С такъв брой ползватели, доволни клиенти, посредници и производители и огромни приходи, компанията основана от Джак Ма може да се нарече повече от успешна.

4 основни въпроса, над които младото поколение трябва да размишлява  – от Джак Ма

1. Какво е неуспех? 

Джак Ма: Отказването е най-големият провал.

2. Какво е устойчивост?

Джак Ма: След като сте минали през лишения, недоволства и разочарования, само тогава ще можете да разберете какво е издръжливостта.

3. Какво са отговорностите?

Джак Ма: Да бъдете по-усърдни, трудолюбиви и амбициозни, отколкото другите.

4. Само глупаците използват устата си да говорят. Умният човек използва мозъка си, а мъдрият човек използва сърцето си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.