Алкохол и опиати – изключително висока социална цена

21.09.2013

Алкохол и опиати - изключително висока социална цена

От незапомнени времена, човечеството е гледало благосклонно на веществата, които влияят стимулиращо или успокояващо върху душевното състояние. Ферментирали плодове, соковете им или пък гъби, които предизвикват халюцинации, това са растителните източници на еуфория, които са били откривани и използвани от различните цивилизации за религиозни и ритуални цели, като приятна добавка към начина на живот или като обикновена съставна част от дневното меню. В някои цивилизации употребата на подобни вещества е била свързана със специфични забрани или само йерархията на жриците е имала достъп до тях, а в други случаи определени прослойки на обществото. Но растящата употреба на това означава и злоупотреба с тези вещества. Днес трябва да признаем, че много, но далеч не всички от тях , ако се използват правилно, само по себе си не са много вредни. Така например кодеинът и морфинът са ценни за фармацията. Алкохолът е най-популярният опиат, който променя настроението, а злоупотребата с него носи всеобща заплаха за здравето на хората.

Алкохол и опиати - изключително висока социална цена

И у нас и в чужбина болничните легла с алкохолнозависими  са пълни, а жертвите на транспортни злополуки причинени от пияни шофьори  са стотици, само в България. Опиумът пък, открай време се използва в някои части на Азия, като средство за „пренасяне в света на сънищата”. В Европа употребата на опиум датира от около 300 години. Днес един от най-опасните опиати, хероинът се е превърнал в бедствие и взима хиляди жертви на различни възрасти, от различни религии и националности. Коката, канабисът, тютюнът, както и други подобни растения, в определени дози се използват заради краткотрайното си действие. Сериозността на вредата обаче от използването им е голям проблем за цялото съвременно общество. Алкохолът и наркотиците създават удоволствие на милиони хора, и стават начин на препитание и бързо забогатяване на хиляди. Но проблемите, които предизвикват тези вещества, не само спират социалното и икономическото развитие, но затрудняват здравеопазването. Още преди години в развиващите се страни, една от първите стъпки е била създаването на индустрия за спиртните напитки и легализация на някой видове леки наркотици. Данъците, митата и таксите от тези неща, представляват значителна част от постъпленията в държавния бюджет. Цената на пиянството и зависимостите е изключително висока, ако тези хора, които са пристрастени, упражняват професии, от които зависи животът на други хора. Грешки направени от шофьори, лекари, хирурзи, инжинери могат да бъдат катастрофални. Цялата държава, общество, системата и организациите трябва да отделят време и средства, за да се занимаят с последиците от тези фатални проблеми.

Автор: Михаела Пехливанова (Гост редактор)

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването