Антверпен и стратегиите на богатството

23.01.2014

Едва ли може да се каже, че Антверпен е най-богатият град в Европа, но със сигурност е бил и то многократно, тъй като в осем вековната история на късното Средновековие и модерното време /15 век,/ непрекъснато е променял стратегиите си. Като птицата Феникс, Антверпен се е възвисявал над пепелищата на историческите катаклизми винаги с ново лице.

Днес „Северният Йерусалим“ е космополитна метрополия, която поддържа своята атрактивност в качеството си на диамантена столица на Европа. През 2006 тук беше продаден най-големият диамант на века, т. нар. ‘Lesotho Promise’ за 12,4 милиона долара. Впрочем как беше в старите американски филми? Годеникът казва на любимата: “Скъпа, ще поръчам пръстените в Антверпен!“ и вече очакваме щастлив край……Не, няма да има край.

Кой е този град?

Неговата история води началото си в гало-римската епоха, когато е формирана римската провинция Gallia Belgica с основен етнически състав от келти. В началото на V век тук се установява Меровингското кралство на Хлодвиг, който ликвидира останките на Римската империя. С Карл Велики в 768 започва времето на Каролингската Империя. Тя обаче не се оказва толкова дълговечна и в края на 9 век тук се развихрят викингите, оставяйки легенди за  опостушителните си набези. Но и те един ден остават зад дебелите крепостни стени на града, тъй като докато са безчинствали, градските стратези не са си губели времето напразно. Така в 1194 година Антверпен се сдобива с правото на печат и законодателство, което му дава гаранции в търговията  с въглища, дървен материал, метали и вълна.

Създават се предпоставките на уседнал градски живот, а панаирите и карнавалите завихрят виталната история на Предренесанса, която нехае за строгите богослужения в хладното пространство на катедралите. На Гроте Маркт започва монументалното строителство на катедралата Onze Lieve Vrouw, което продължава от 1352 до 1530 година. Тя остава така и незавършена, за което припомня скулптурния ансамбъл пред нейната фасада. И това донякъде е логично, защото нали и надеждата в Бога е незавършена? ….Тя никога не стихва.

Скулптурен ансамбъл пред фасадата на катедралата “Onze lieve vrouw”

 

Докато се строи катедралата, аристократичното съсловие на Бургундска Нидерландия се вглъбява в създаването на един екстравагантен  и изтънчен светски стил на живот. Това се отнася особено за двора на Филип Добрия и неговия  син Карл Смели. Неделното богослужение става сцена за показ на престиж, блясък и великолепие, което се проявява в йерархичния код на обличане. Не по-малка роля имат аксесоарите  – гривни, пръстени, колиета и всякакви капризни причудливости. Самото евангелие става обект на миниатюрна ювелирна изработка. Карл Смели е бил толкова разточителен, че е носел едновременно поне 3 пръстена с огромни диаманти.

Антверпен и стратегиите на богатството

Съществува версия, че т. нар. диамант Флорентинър, който имал големината на орех , е бил негова принадлежност до битката при Нанси, където той е убит. Смята се, че диамантът е шлифован от антверпенския ювелир Лудвиг ван Берхем, който през 1477 открива метод за шлифоване на диаманти.

 

Вече сме в средата на златния 16 век, когато Антверпен става интерконтинентално търговско пристанище с експлозивен икономически растеж заради товарите със злато и сребро от Новия свят. Скоро презокеанските съкровища секват, за да бъдат заместени с доставките на подправки от Португалия, които достигат 40 процента от целия световен обмен, а след това идва и  времето на вълнения  текстил. По това време пристанището в Антверпен носи 7 пъти по-високи доходи за Испанската корона, отколкото Новата земя.

Антверпен си спечелва и един нов коз. Той става тайно убежище при гоненията на „незаконно забогатялото“ пиратско съсловие. Преследваните представители на Луцифер сякаш потъвали „яко дим“ в многобройните канали на Антверпен, приютявани от своите високопоставени покровители. Естествено „тайните квартири“ в Антверпен се заплащали в чисто злато.

 

Антверпен и стратегиите на богатството      Днес споменът за мистериозното присъствие на пиратите е трансформиран в атрактивни детски комплекси за забавления. Живи, оцеляващи и неизтребими, търсещи своите изгубени съкровища, като своеобразни двойници на самия град. Възрастните пък го вземат на сериозно, защото през 2009 официално е регистрирана фламандската партия на пиратите. Няма шега! Младежите вече имат успехи в Антверпен и се кандидатират за изборите през 2014!

 

Антверпен държи и 85% от световния оборот на необработени диаманти и 50% на шлифованитe диаманти. Той основно е в ръцете на ортодоксалното еврейство /ашкенази/, което понася много жертви по време на Втората световна война, когато 65% от евреите са депортирани в лагерите на смъртта. Но оптимизмът и този път побеждава. Роми Голдмюнтц – „диамантеният крал“–  в чиято чест е построена синагога /1954/, успява да убеди хиляди евреи, емигрирали в Холандия и САЩ, да се завърнат отново в Антверпен в името на бизнеса и благополучието на града.

В 50-те години Антверпен демократично отваря вратите си за нови работници от Италия, в 60-те от Мароко, а в 70-те от Турция и други страни. Със своите 170 националности Антверпен е един истински съвременен Вавилон, в който най-голямото богатство е комуникацията между хора от всички точки на света. Емблематично средище за града е Централната гара, която е построена през 1905 и е вдъхновена от римският Пантеон. Съдебната палата пък е ултрамодерно бижу, чиито конусовидни върхове  напомнят за силуета на готическите катедрали.

 

Гост-автор: Анжела Иванова

Антверпен и стратегиите на богатството

 

Етикети:

За автора

Списание VIP