Архивите в Гранайт Маунтин

Тайнственото съоръжение на Мормонската църква

15.10.2014

През годините се повдига въпроса, защо управляваният от мормоните архив в Гранайт Маунтин, който е построен дълбоко в планините на Юта е с топ секретен достъп. Много рядко се разрешават посещения на външни хора или журналисти. Защо построената църква или по-скоро архивът вътре се държи в такава тайна за всички? Междувременно от църквата твърдят, че цялата тази секретност не цели толкова да запази някаква тайна, колкото да осигури защита на монасите там. Каква е цялата истина все още остава мит.

Вижте защо архивите в Гранайт Маунтин се пазят толкова добре от Мормонската църква

Местоположение: Юта, САЩ

Възможност за достъп: Място с висока степен на секретност: архивният трезор на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Гранайт Маунтин е съоръжение за топ секретно съхранение, съдържащо огромен обем материали, свързани с мормонската църква, нейните дейности, организационна структура и история. Има данни, че тук се съхранява запас от генеалогична информация, която няма равна на себе си по света. Твърденията са, че в архива има над 2.5 млн. микрофилма с генеалогична информация.

Архивът има персонал от 50 души, които се грижат за безценната информация. Историята на Мормонската църква започва през далечната 1820 г. в Ню Йорк Сити, когато мъж на име Джоузеф Смит заявява, че е имал поредица от видения. Той твърди, че в едно от тях ангел му посочва планина, в която е заровена книга, написана върху златна плоча. Пред 1830 г. той издава Книгата на Мормона, за която твърди, че е превод на теза златна плоча и основава нова Църква, която се основава на ученията записани в мистичната книга.

Вижте още: Тунелите за контрабанда между САЩ и Мексико

Не след дълго движението се разраства, но често пъти влиза в конфликт с местното население заради неортодоксални възгледи. Самият Смит загива по време на сблъсък с тълпата в Илинойс през 1844 г. След Смит щафетата е поета от Бригъм Йънг, който през 1847 г. се установява с голяма група от своите последователи на мястото, където днес се намира Солт Лейк Сити и оттогава Юта се превръща в духовен дом на Църквата. Мормонската вяра придава особено значение на фамилните връзки и поради това Църквата започва да събира родословни документи от 1890 г. насам. От 1920 г. много от тези документи започват да се пренасят на микрофилми, като малко по-късно броят им надхвърля 100 000 бр. От там идва и нуждата от постоянното им съхранение. За целта Църквата започва да търси подходящо място за изграждане на архив, а множество места в Солт Лейк Сити са отхвърлени, докато един архитект от Литъл Котънууд Кениън предлага да се пробие тунел в склонна на Гранайт Маунтин. С тази идея Църквата щяла да се сдобие с много сигурно скривалище, както и идеална температурна среда – основен проблем за всеки архивар.

Архивите в Гранайт Маунтин

Архивно помещение в Гранайт Маунтин

Строежът започва през 1960 г., като биват пробити сводести тунели с дълбочина 700м, на около 250 м под върха. Изградени са три основни коридора към архива. Коридорите са облицовани с бетон и стомана и са боядисани по специален начин, изискан от ръководителите на Църквата. Целият комплекс в днешно време заема около 6000 квадратни метра. Огромните подсилени входни врати, тежащи между 10 и 14 тона, за които се предполага, че могат да издържат силата на ядрен взрив, пазят архивите и цялото съоръжение от нежелани гости.  Разположението на обекта му осигурява защита не само от ядрено нападение, но и от природни бедствия като урагани, наводнение и пожари. От църквата твърдят, че най-добрият начин да предпазят архивите е да ограничат достъпа на външни хора, защото се счита, че пръсти, прах и влакна от дрехи са потенциално опасни за архивите.

Нивото на секретност, поддържано в трезора, кара мнозина да се чудят какви ли други тайни се крият дълбоко в скалите на Гранайт Маунтинт.

Недостъпната Зона 51

Вижте топ секретната Зона 51

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването