Атакувайте цъфтящите краища на косата

Кои са причините за тях

25.10.2017

Едно от най-важните неща за всяка жена е косата. Всяка дама иска да има красива, гъста и безупречно оформена грива. Но това разбира се освен добри гени, изисква и ежедневно полагане на подходящи грижи.

Външният слой на косата е уязвим, защото често е подложен на агресивно третиране. За цъфтящите краища на косата има редица причини, които биха могли да бъдат отстранени, ако полагате повече старание и грижи. Веднъж износен, външният слой на косата не може веднага да се възстанови. Скъсяването и честото подстригване са задължителни в случая.

Атакувайте цъфтящите краища на косата

Косъмът и неговата структура

Косъмът се състои от сърцевина, средна част и външна обвивка. Отвън е обвит с кератин – люспички, които са подредени една до друга, като леко се застъпват. Ако не е налице проблем, тези люспички от външния слой са легнали и са притиснати към ствола на косъма. Ако обаче косата е изтощена, те се надигат и образуват така наречените цъфтящи краища.

Защо се стига до това:

  1. Нагряване

Ползвали сте прекалено често машата или пресата, с които сте прегорили защитната обвивка на косъма.

  1. Агресивно разресване

Избягвайте го, а и търсете естествени четки и гребени. Може да звучи невероятно, но по-деликатните коси могат да бъдат наранени от по-агресивното разресване.

  1. Къдрене

Подложили сте косата си на къдрене или подобна трайна процедура, а не сте заложили на поддържаща и възстановяваща терапия.

  1. Прекалено изсушаване

Сешоарът също трябва да се ползва умерено, защото и той може да изтощи косата. Увредената коса веднага реагира с цъфтящи краища и изисква старателно отношение.

  1. Често боядисване

Ако не давате никаква почивка на косата си и непрекъснато сменяте цветовете на косата си, тя няма да бъде особено доволна от този факт. Паралелно с боядисването трябва да прилагате подхранващи средства, които да не позволят косата да се съсипва.

Атакувайте цъфтящите краища на косата

Дълга и боядисана коса

  1. Много дълга коса

При дългите коси се стига до цъфтящи краища, защото омазняването не стига до края на косъма, не може да се разпредели пропорционално.

  1. Без защита на слънце

Ако не сте я пазили лятото, докато сте били на море, резултатите няма как да ви харесат.

Решението

Атакувайте цъфтящите краища на три нива. Хранете се пълноценно, търсете професионалисти за поддържането на своята коса, стремете се да избягвате стреса. Едно от задължителните условия е да спите достатъчно, не го подценявайте никога.

В менюто ви трябва да присъстват продукти, богати на витамин В, С и Д, а също така и на желязо.

За самата коса употребявайте различни масла, с които да си правите домашни маски. Покривайте главата с топла кърпа, стойте в рамките на половин час и после измивайте с подходящ шампоан. Може да завършвате процедурата с измиване с чай от лайка, липа или коприва. Много препоръчителна за последното изплакване е сместа от оцет и вода или лимон и вода.

Не се притеснявайте, ако се наложи да отрежете значителна част от косата си. Така тя ще се сдобие с жизненост и ще порасне наново – силна и гъвкава. Дотогава вие може да проучите възможността за поставянето на удължители за коса, с помощта на които по всяко време ще се радвате на разкошна коса.

За автора

Списание VIP