Изпитателният полигон Харви Пойнт

Едно от 100-те места, които никога няма да посетите

04.11.2015

Харви Пойнт е построен първоначално от американското правителство, като въздушна база за нуждите на флота, но през последните десетилетия се правят много предложения какво точно е неговото предназначение. Многобройни уважавани издания, сред които и вестник Ню Йорк Таймс твърдят, че базата се използва като секретен тренировъчен център за военизирани и антитерористични отряди още от началото на 60-те години и се ръководи пряко от ЦРУ.

Базата Харви Пойнт е едно от местата, които никога няма да посетите този живот

Местоположение: САЩ

Възможност за достъп: Съществуването му не се признава официално.

Харви Пойнт е получил името си от фамилията Харви, чиито заможни членове първи се заселили тук през 1670 година. През 1942 година, парцелът от 490 хектара е преустроен в летище, откъдето през Втората световна война са излитали хидроплани. В края на 50-те за кратко базата става изпитателен полигон за тестове на бомбардировач с далечен обсег, но той завършва неуспешно, а през 1961 година флотата спира публичния достъп до Харви Пойнт.

През 1975 година президентска комисия, разглеждаща дейността на ЦРУ разкрива, че базата е използвана от агенцията за обучение на местни и чуждестранни агенти в откриването и обезвреждането на бомби. През следващите няколко години интересът към дейността на ЦРУ в базата расте. През 1998 година вестник Ню Йорк Таймс съобщава, че в предшестващото десетилетие ЦРУ е организирала антитерористични обучения в Харви Пойнт и на други места на общо 18 000 чуждестранни разузнавателни офицери от около 50 страни.

Вижте още: Сентралия – забравеният град

В днешно време базата е заобиколена от 40-километрова зона, забранена за полети, а гражданският персонал е положил клетка да пази тайна за всичко, което става там. За парцела не са правени никакви вписвания в регистрите от 1942 година насам, а базата е заобиколена със защитна ограда и широк пояс кипарисови дървета, които допълнително я скриват от любопитните очи. Местните хора обаче казват, че са виждали редовно да пристигат и заминават хеликоптери и автобуси със затъмнени стъкла. Подавани са и многобройни сигнали за оплаквания от шум от експлозии – понякога толкова силни, че близките къщи се тресели, като при земетресение. Предполага се, че това са контролирани взривове, провеждани по време на тренировки за работа с експлозиви.

Военната база Харви Пойнт

Снимки на Харви Пойнт от въздуха…

Някои хора твърдят, че сред обучаваните на Харви Пойнт има и такива, които са използвали наученото срещу американските интереси. Ако приемем, че наистина има тренировъчен център на ЦРУ в Харви Пойнт, то това ще е такова училище, чиито възпитаници едва ли биха искали да рекламират квалификацията си.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването