Комплексът Шайен Маунтин

„Възпирай, разкривай, защитавай“

19.11.2014

Шайен Маунтин е база на командния център на Северноамериканското военновъздушно командване познато под абревиатурата НОРАД. В общата организация на САЩ и Канада, НОРАД играе ключова роля в наблюдението на въздушното пространство над континента и идентифицирането на потенциални заплахи и за двете страни. Комплексът Шайен Маунтин има за цел да преценява опасността от всяка незаконна дейност и следователно да взима мерки срещу потенциална заплаха.

Комплексът Шайен Маунтин е едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Колорадо, САЩ

Възможност за достъп: Операциите са засекретени: това е подземна база, чиято задача е опазване сигурността на САЩ и Канада

НОРАД е създаден от САЩ и Канада през 1958 г., когато заплахата от нападение от страна на СССР се е считала за най-належаща грижа на континента.

Северното командване на САЩ е създадено за гарантиране на сигурността на американските граждани след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.  Главната цел на базата е да възпира, разкрива и защитава континента, а именно такъв е и девизът на организацията. Благодарение на  помощта на широки радарни и сателитни системи, които прихващат всяка необичайна активност в небето, комплексът обезкуражава повечето бъдещи нападатели, които са разкрити още преди да предприемат каквато и да е била атака. Междувременно базата разполага и с изтребители и бомбардировачи на BBC, както и ракетни устройства за отбрана при проява на необходимост от това.  Щабът на комплекса Шайен Маунтин се намира във военновъздушната база Питърсън, намираща се в Колорадо. Свръх секретната военна база се издига на почти 3000 м в Роки Маунтинс, а мястото на базата е избрано заради централното си разположение и близостта си до други военни обекти на САЩ. Строителството на базата започва 1961 г., а за пробиването на планината са използвани 450 000 кг. експлозив. Днес в планината Шайен са разположени тунели и помещения с дължина 4,5 км, покриващи площ от 1,8 хектара. Има неофициални данни, че проектът НОРАД е струвал над 142 млн. долара.

Комплексът Шайен Маунтин

Подземната база Норад

Комплексът се състои от около 15 самостоятелни стоманени многоетажни сгради, всяка от които лежи върху огромни пружини, които са почти 1400 на брой и тежат по един тон всяка. На разбираем език всяка от сградите в планината притежава „независима еластичност“, която позволява на отделните етажи да се люлеят до 0,3 м във всяка хоризонтална посока, като по този начин се изолира проблемът със земетресенията и дори ядрен взрив.  В комплекса се влиза през дебела 0.9 метра и тежка 25 тона врата, която може да издържи няколко атомни взрива. Базата може да издържи на „карантина“ до 30 дни, като има складирана храна за няколкостотин души, естествени извори за вода и цистерни, които събират до 5,7 млн. литра вода. Освен всичко това, базата разполага с високоефективна вентилационна система, която гарантира непрекъснат приход на свеж въздух.

Вижте още: Подземната база Дълси

За щастие Шейен Маунтин никога не е достигала до пълна степен на тревога, въпреки че през годините е имало един-два случая на косъм, дължащи се на човешки или технически грешки. Въпреки всичко се надяваме тази база просто да остане една от всичките, които имат за цел да отбраняват САЩ. Ако някога се обяви пълна бойна тревога в НОРАД, това означа, че светът ще е на прага на ядрена война.

Тунелите за контрабанда между САЩ и Мексико

Вижте още една от най-пропускливите граници в света

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването