Три съвета как да разпознаете безполезен служител

За успеха на вашата фирма е много важно какви служители наемате...

18.06.2013

За успеха на вашата фирма е много важно какви служители наемате. Ако сбъркате и бъдете заблудени на интервюто и наемете служител, който е безполезен, имайте предвид, че колкото повече го държите на работа, толкова повече той ще вреди на Вас и на бизнеса ви. Списание VIP ще ви даде три съвета, как да разпознаете безполезния служител и да си спестите главоболия и излишни нерви.

Ако мислите, че имате безполезен служител, но не сте убедени кой е той, то тази статия е точно за Вас

1. Липсва му ентусиазъм и мотивация – много е лесно да си мотивиран в голяма фирма, където печелиш прилични пари и имаш шанс за повишение. Когато фирмата върви добре, и служителите са мотивирани и ентусиазирани, но какво става, когато фирмата се сблъска с първите си големи проблеми? Ентусиазмът и мотивацията изчезват и служителят започва да си задава въпроси от типа на: Ами сега? Ами, ако ме уволнят или ако фирмата фалира? Какво ще стане с мен ? В такива моменти ще видите кои хора са ви верни, кои споделят вашите и фирмените ценности, кои са готови да работят много в името на дългосрочния успех и кои не. Не губете смелост и разкарайте паразитите от вашия офис. Трима мотивирани служители работят повече от десет, които не допринасят с нищо и получават заплата накрая на месеца.

2.  Не се справя добре с работата си – просто не оправдава очакванията ви. Показва, че има желание, труди се усърдно, но месеци след месеци нещата не се получават. Такъв служител може да е истински проблем в офиса ви. Той не само, че няма да се справя с поставените от вас задачи, но ще натоварва и колегите си, с цел те да му помагат. Не си губете парите и времето за такъв тип служител. Дайте му изпитателен срок и ако не се справи през това време му кажете, че трябва да си търси нова работа.

Три съвета как да разпознаете безполезен служител

Отървете се от безполезните служители

3. Не се вписва добре в офиса – невинаги служител с перфектни умения ще пасне добре в офиса. Много е важно той да се впише добре във фирмената култура и да се разбира добре с колегите си. Освен, че трябва да притежава добри умения, той трябва да разбира организацията и целите на фирмата, иначе няма да оправдава очакванията ви. Представете си, наемате един такъв човек за ръководител на вашата фирма. Притежава перфектните умения, но няма никаква идея за културата, целите и организацията в офиса. Как ще се сработи с останалите и ще ги накара и те да увеличат ефективността си? Отговорът е повече от категоричен. Никак!

Вижте още: Мразите работата си? Вижте 18 начина да гледате по-позитивно на нещата

Не забравяйте, невинаги перфектният кандидат трябва да притежава перфектните качества! Това е голяма примамка за много ръководители. Перфектният кандидат за работа при Вас трябва да се вписва добре във фирмените ценности, да има добро ниво на компетентност, да е амбициозен, да е готов да придобива и предава нови умения на себе си, както и на колегите си.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването