Безопасният камион на Samsung

Идея, която би спасила хиляди хора

24.06.2015

Още през 2009-та година, руската дизайн компания Art Lebedev, въвежда “прозрачна концепция” за безопасност по пътищата. Идеята е изключително проста – сложете камера на предната част на камионите и прожектирайте пътя на задната страна. Така шофьорите зад камиона могат да виждат пред него и да преценят кога е безопасно да го изпреварят.

Samsung използват абсолютно същата идея в прототип на камион, който прожектира на задната си част какво се случва на пътя пред него.

Безопасният камион на Samsung – гениално проста идея, която може да предотврати хиляди пътни инциденти

Възползвайки се от изобилието си на външни екрани, корейската компания инсталира видео стена от четири дисплея в задната част на камиона, който предава видео, заснето от безжична камера в предната част. От Samsung казват, че в момента преговарят с регулаторните органи, за да могат да изведат на пътя повече такива безопасни камиони.

Идеята би могла да бъде с доста мащабно приложение. Предната камера може да бъде и от нисък клас (евтино решение), но 4 дисплея на камион е една доста сериозна инвестиция за превозвачите. Проблемът е, че ако тези компании не получат някакви привилегии или финансиране, не биха отделили средства за подобна идея, защото нямат никаква изгода от нея.

Безопасният камион на Samsung

Снимка: extremetech.com

По-реалистичното решение за подобряване на информацията по време на шофиране ще бъде осигурено от V2V системи (превозно средство – превозно средство). Това е форма на мрежова интелигентност, при която колата предава данни за своята позиция, посока и скорост, и получава същото за колите около себе си. По този начин може да издава сигнали за опасно шофиране или да уведомява за всички сблъсъци напред, дори и преди всички други шофьори да са имали време да реагират. Технологията се очаква да бъде внедрена в някои американски коли от следващата година.

Вижте още: Иновативен знак Стоп в Сидни

Няма значение коя идея ще се окаже по-добра. Важното е да предотврати инцидентите по пътя и да спомогне за опазването на човешките животи.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.