БиС – благотворителност и спорт

Спортни инициативи се провеждат напълно безплатно всяка седмица във Варна

26.06.2015

Всеки, който желае да тренира може да го направи, като се включи в една страхотна инициатива във Варна – БиС (благотворителност и спорт).

Какво представлява БиС – благотворителност и спорт и как да се включим

Какво е БиС, кога и как се заражда идеята, какво представлява и кой стои зад организацията, ще ни разкаже човекът, от който започва всичко – Валентин Димитров.

1. Здравей! Вече си се представял на читателите на Списание VIP, но ще те помоля да го направиш отново с няколко думи, за тези които са пропуснали да прочетат предното интервю.

Здравейте на вас и на вашите читатели! Казвам се Валентин Димитров от Варна. По образование съм компютърен инженер, а по професия – фитнес треньор! Обожавам да спортувам, да готвя и да прекарвам време с моето семейство.

БиС – благотворителност и спорт

БиС – Варна

2. Стоиш начело на една инициатива, наречена БиС (благотворителност и спорт). Би ли ни казал малко повече за нея?

Малко хора знаят как всъщност започна всичко, а това бе през април 2014 година. Тогава реших да започна подготовка за поредните състезания по културизъм през есента. Започнах да правя аеробна дейност сутрин и предпочитах да ходя на паметника. 2 момчета от залата, където работя проявиха интерес и започнаха да идват да ги качват стъпалата с мен. Исках да им е интересно и добавях много упражнения. На следващата тренировка вече бяхме 9, после 14, 22 и т.н… Още като видях как бързо растем като група, реших да потърся помощта на моя приятел от ученическите години Димо Босев, който тогава започна да идва на тренировките. Сега, година по-късно над 700 различни човека са посещавали нашите занятия, а средно на тренировка се събираме по 110-120 човека. За да се обръща по-голямо внимание на всеки, а и за да отговорим на физическото ниво на всеки един, към нашата група се присъедини и едно от най-големите имена в българските бойни спортове Николай Добруджански! Така групата се разделя на три подгрупи:

  • Начинаещи при Вальо;
  • Средно-напреднали при Ники;
  • Напреднали при Димо;
БиС – благотворителност и спорт

БиС – Варна

Тази събота към треньорския екип ще се присъедини и 4-ти човек – моят добър приятел и колега Ясен Любенов.  Идеята е да стигнем до 6-ма, за да можем да се разделим по 3-ма – едните на плажа (начинаещи, средно-напреднали и напреднали), а другите 3-ма на паметника (начинаещи, средно-напреднали и напреднали)! Така всеки ще тренира там, където му е по-приятно!

БиС – благотворителност и спорт

Спорт и благотворителност във Варна

На закриването на сезон първи (октомври 2014), направихме едно мащабно почистване на територията на паметника. За откриването на сезон 2 (март 2015) направихме благотворителна кампания за набиране на стоки от първа необходимост и хигиенни материали за 2 дома за сираци и деца, лишени от родителски грижи. Взеха участие над 350 човека, като известен процент от тях никога не са идвали на паметника, но са разбрали и искали да помогнат. Оттогава всеки месец правим благотворителни кампании, като на последната събирахме дрехи, обувки, бельо и чорапи за над 90 човека в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, като този път се включиха хора от други градове в страната и от чужбина! Тази събота ще почистваме южния плаж, за да го направим по-чист не само за нас, а и за плажуващите. Всеки е добре дошъл!

3. Кога се провеждат заниманията и къде? Трябва ли хората да се запишат предварително, за да ги посетят?

Занятия има в сряда от 7.15 на паметника и в събота от 7.25 на южен плаж! Предвид настъпващите жеги началния час ще намалява. Не е необходимо предварително записване. Достатъчно е да имате желание да се раздвижите на чист въздух, да срещнете позитивни, забавни и усмихнати хора и да следите събитията, които правим на нашата фен страница във фейсбук „БиС – Благотворителност и спорт“.

4. За кого са подходящи тренировките на открито?

За да можем да отговорим на физическата кондиция на всеки един новодошъл се разделяме на 3 групи – начинаещи, средно-напреднали и напреднали. Преди всяка тренировка всичко това се обяснява и всеки сам може да прецени под чие ръководство да тренира. При нас тренират от 6 до 60-годишни!

5. Какво те мотивира да започнеш тези ежеседмични събития и всеки път да отделяш от времето си за другите, безвъзмездно?

Ако ви кажа, че това за мен е хоби, ще ви излъжа. Много повече от това е! Всяка вечер чакам с нетърпение предстоящата тренировка и трудно заспивам от вълнение. Аз лично си влагам сърцето в това, което правя. Харесва ми да съм полезен и да правя хората щастливи. А и за да повярваме в доброто, трябва да започнем да го правим!

6. Доволен ли си от резултатите, които постигат хората, с които тренираш? Станал ли е българинът малко по-отговорен към тялото и здравето си?

Доволен съм, да! Има хора, които не можеха 1 лицева опора да направят, а сега правят по 20-30… Но на всички трябва да е ясно, че само с тренировки не става, най-важно е храненето. Доста от трениращите се интересуват, остават след тренировка и питат, това което ги вълнува. Дори в близко бъдеще ще организираме здравословна закуска – беседа, на която ще говорим в детайли за храненето и всеки ще може да си зададе въпросите.

БиС – благотворителност и спорт

Спортни занятия на плажа във Варна

7. Как очакваш да се развива БиС за в бъдеще?

Откакто имаме фейсбук страница доста повече хора научават за нас и това, което правим. С нас се свърза спонсор, пожелал анонимност. Той обезпечи купуването и печата на 150 фланелки с логото на организацията и имената на трениращите и продължава да помага не само със средства, а с акъл и време. В момента тече процедура по учредяване на НПО и възнамеряваме да кандидатстваме по общински и европейски проекти, като целта ни е да оборудваме всеки един трениращ със спортен екип, гирички, пудовки, ластици, медицински топки, постелки, ръкавици, тежести за глезените, ръкавици и т.н. – всичко необходимо за провеждането на пълноценна тренировка; да водим гост-треньори по тае-бо, йога, пилатес, бокс 2 пъти месечно; да организираме спортни лагери извън града; вътрешни състезания; различни мероприятия в кооперация с други благотворителни организации. Но най-вече да продължаваме да радваме хората!

8. Пожелай нещо на себе си, на БиС и на читателите на Списание VIP.

Пожелавам си да сме здрави, позитивни и да не спираме да вярваме в доброто!