Всеки бизнес има нужда от копирайтър!

Магическите думи, които могат да увеличат продажбите ви

05.07.2016

Копирайтингът е този специфичен подбор на думи, фрази и начин на писане, който провокира читателя към конкретно действие, което в повечето случаи води до продажбата на даден продукт.

„Копирайт е всеки комерсиален текст, в който има призив към потребителя, караш го да предприеме конкретно действие“ – Institute of Copywriting

Всеки бизнес има нужда от копирайтър, защото:

Тайната на успешните рекламни кампании се състои в заглавието. Точно поради тази причина всеки бизнес има нужда от един добър копирайтър, който да омайва клиентите чрез своите текстове.

Вижте още: Качествено съдържание – имаме ли нужда от копирайтър? 

Текстовете трябва да са ориентирани към това да предизвикват емоции в хората и да грабват вниманието им. Тук важна роля има заглавието, което цели да привлече вниманието на читателите и да ги накара да прочетат първите редове в статията. Първите редове пък от своя страна имат за цел да накарат читателя да прочете цялата статия, която ще завърши с бутон “Call to action”, който ще накара четящият да предприеме конкретно действие: „Купи сега“, „Свали безплатно“ и т.н.

Защо имаме нужда от копирайтър?

Комерсиалният текст има призив към потребителя…

Точно поради тази причина копирайтинга е едно от най-скъпите умения в света на писането. Хората, които умеят да пишат атрактивни заглавия и качествени текстове са сред най-платените на Земята. Това са хора, които умеят да работят перфектно с думите. Те са създали велики рекламни послания, чрез които свързват съзнанието на хората с дадена компания:

Nike – Just do it;

Apple – Think different;

Adidas – Impossible is nothing;

Това са само част от великите рекламни послания на големите компании, успели да направят така, че когато някои чуе слоганите, да знае за кой бранд става въпрос.

Техники при копирайтинга

 • Опитайте се да предизвикате любопитство в клиента относно това, за което пишете. Текстът трябва да звучи приятелски и разговорен и да не съдържа сложни термини, които никои не разбира.
 • Чрез текста се опитайте да адресирате болките и проблемите на клиента и как вашия продукт ще им помогне да се справят с тях. По този начин ще им покажете, че ги разбирате и най-важното: знаете как точно да им помогнете.
 • Разкажете историята си – как сте започнали бизнеса си, как сте намерили първите клиенти и през колко изпитания сте преминали, за да стигнете до успеха. Изградете връзка с хората, която ще ви е от полза в по-нататъшен етап.
 • Бъдете специфични и използвайте цифри и факти – хората не обичат да гадаят, те искат да знаят точните факти. Дайте им ги!
 • Дайте им поне една причина, поради която да изберат вашия продукт – защо смятате, че хората трябва да станат ваши клиенти?
 • Включете мнения и препоръки от други хора за продукта – това ще ви изгради положителна репутация;
 • Използвайте главни букви за думите, предизвикващи емоция – бързо, лесно, желая, мечта и т.н. Подчертавайте всички думи, провокиращи дадени емоции;
 • Напишете за кого вашият продукт е най-подходящ – така ще покажете на клиентите, че държите на техните нужди и интереси;
 • Фокусирайте текста около ползите за клиента, а не върху характеристиките на продукта;
 • Използвайте кратки думи и изречения – читателя не харесва дълги и тромави текстове;
 • Бъдете смели в обещанията си ако можете да ги изпълните – колкото по-смели обещания давате, толкова повече внимание ще привличате;
Копирайтър - човекът, който пише вълшебни текстове

Винаги използвайте “Call to action” бутони

Задължително използвайте бутони тип „Call to action”, които подканват хората към определено действие.

Не подценявайте силата на думите! Ако смятате, че нямате нужния талант да пишете качествени текстове, то не се притеснявайте да се обърнете към услугите на копирайтър. Ако пък искате да се пробвате в това начинание ви предлагаме да прочетете и „Как да създадем съдържание от световна класа”

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването