Бразилско джу-джицу Варна

Бойно изкуство за ума и тялото

10.03.2016

Тази седмица имах удоволствието да посетя едно малко познато кътче във Варна – залата по бразилско джу-джицу във Pfohe Mall Варна. Като цяло не знаех какво да очаквам, нито имах някаква идея какво точно представляват тренировките. Влизам плахо в сградата, където е залата, като очаквам да е празна и неприветлива (както изглежда отвън). С огромна изненада обаче откривам, че зад стените се крият буквално стотици хора, събрали се заедно да практикуват различни спортове – народни танци, айкидо, бразилско джу-джицу и може би други зали, които не видях.

Бразилско джу-джицу Варна – Бойно изкуство за ума и тялото

Но моята дестинация е ясно определена – приветливата и светла зала, където се провеждат тренировките по бразилско джу-джицу.

Бразилско джу-джицу Варна - Радослав (ляво) и Александър (дясно)

Радослав (ляво) и Александър (дясно)

Посрещат ме двамата треньори – Радослав Букоров и Александър Александров. И преди да си поговорим за залата, за бойното изкуство и за успехите им, ме подканват да се включа в тренировката. Залата бързо се пълни с момчета облечени в кимона (аз изглеждам малко неловко с цветна тениска и клин 🙂 ). И така време е за загрявка. Важно е да отбележа, че не съм никак координирана и в никакъв случай атлетична. Не започвам добре – не мога да правя кълбета, а и всички други упражнения за загрявка, които другите изпълняват с лекота, ми се виждат невъзможни. Но въпреки неволите ми, всички в залата търпеливо се опитваха да ме насочват към правилното изпълнение на упражненията. И така първата част минава добре за мен. Време е за малко „бойни хватки“. Радослав и Александър показват внимателно всяка една, като обясняват всяко свое движение. Но както всички знаем, това да гледаш нещо и това да го правиш, са две коренно различни неща. Време е и аз да опитам. В началото ми е малко неловко, но пък и някак забавно. След няколко повторения, долу горе схващам какво трябва да правя и с огромни усилия се опитвам да координирам движенията си. Въобще трябва да ви кажа, че бразилското джу-джицу е много изморителен спорт. И не натоварва само тялото, а и ума. Иска се мислене за да накараш противника да се предаде. И тази тренировка определено преобърна представите ми за бойни изкуства. Няма бой, насилие, синини или някакви други опасни хватки. Всяко движение е добре премерено и целта не е просто да набиеш противника си. Трябва да го победиш стратегически и да го накараш да се предаде.

След изморителните упражнения (поне за мен си бяха), треньорите разпускат момчета за свободна борба и сядаме да си поговирим, скръстили крака на тепиха (да сме част от обстановката).

Бразилско джу-джицу Варна - списание VIP

Радослав и Александър се занимават с бразилско джу-джицу от около 8 години. И двамата са много отдадени на бойното изкуство и говорят за него с огромен ентусиазъм. Преди бразилското джу-джицу Радослав се е занимавал и с други спортове, като 12 години е практикувал кикбокс. Казва, че бразилското джу-джицу е много по-различно от всички други спортове. И ако някой е добър в кикбокс, има голяма вероятност да бъде повален в джу-джицу от противник в по-лека категория.

Помолих момчетата да обяснят накратко с какво е по-различно това бойно изкуство.

„В бразилското джу-джицу трябва да накараш противника да се предаде, да приеме загубата“ – казва Александър.

 Целта не е просто да повалиш и набиеш опонента. Не случайно се нарича „човешки шах“.

Всеки ход е добре премислен. В това бойно изкуство не участват само мускулите, участва и умът. Тук се мисли и действа, а не се повалят хора безразборно. Бразилското джу-джицу е бойно изкуство съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана. To се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Изкуството произхожда от японските бойни изкуства – традиционно джу-джицу и кодокан джудо и се заражда в началото на 20 век, когато в Бразилия с тези спортове започват да се занимават братята Карлос и Хелио Грейси.

Бразилско джу-джицу Варна - тренировки

В основата си бразилското джу-джицу дава възможност на физически по-слаб човек да се защитава успешно срещу по-силен противник чрез използването на подходяща техника. Ето защо момчетата казват, че спортът е подходящ за всеки без значение пол, възраст и физическа подготвка (аз съм пример за това!).  В залата виждам хора от няколко поколения: от може би около 12-годишни до мъже на около и над 50, в отлична физическа форма.

На въпросът ми как бразилското джу-джицу може да подобри живота на човек, Александър и Радослав отговарят, че техните животи напълно са се променили откакто практикуват бойното изкуство. Много хора в света също го практикуват и са извлекли огромни ползи от него – актьори, бизнесмени, лекари и още много други различни по професия хора. Бразилското джу-джицу дори помага на хората да са по-добри в работата си, като развива стретегическото им мислене и подобрява координацията им. При този спорт няма злоба, няма побоища – само чиста игра. Ето защо някои известни личности го предпочитат (няма голяма опастност от наранявания и външни белези).

Бразилското джу-джицу също помага и за намаляване нивата на стреса, за разтоварване, по-бистър ум. Това което аз мога да споделя от моята първа тренировка е, че приблизително час и половина не мислех за абсолючно нищо друго. Бях се концентрирала върху техниките и движенията си. Разтоварващият ефект е 100% гарантиран!

Също така бойното изкуство е много подходящо при възпитание на децата. Залага се на спортментската игра, стретегическо мислене, контролиране на агресията, възпитава търпение и увереност. Има изключително благоприятен ефект и при възрастните – придобиване на увереност, търпение, хъс и както вметна един от трениращите – подмладяване („тръгвам си от залата с 20 години по-млад“).

Бразилско джу-джицу Варна

Радослав и Александър са едни от малкото млади хора, които 100% са решени да останат в България. Те споделят обичта към родината и към Варна, и усилията им са насочени към популяризиране на бойното изкуство в морската ни столица. За двамата млади състезатели, най-голяма радост и гордост е при награждаване на състезание, да покажат българския флаг. Следващата най-голяма радост е да се върнат в България след състезание (единодушни са в това). На последното състезание, на което участват в Ниш, се представят отлично. Александър става шампион на лилави колани в категория плюс 105 кг., а Радослав Букоров спечелва две бронзови отличия на лилави колани в минус 82.5 кг. и абсолютна категория. Двамата представляват BASTOS BJJ VARNA – BULGARIA (Бруно Бастос е едно най-големите имена в света на джу-джицу).

Като за финал на нашата среща помолих момчетата да пожелаят нещо на себе. Радослав и Александър си пожелават да продължават все по-успешно да разпространяват бойното изкуство във Варна. Сигурни са, че в България може да се успее и всеки трябва да гони мечтите си, независимо колко непостижими изглеждат. Имало е дни, в които са отваряли залата само за 1 човек, но не са се отказали и сега трениращите са далеч повече и много по-ентусиазирани.

trenirovka-bjj-varna

Залата, където се провеждат тренировките в понеделник, сряда и петък, се намира на третия етаж във Phoe Mall, Варна, от 19:00 часа. А във вторник и четвъртък тренировки се провеждат в залата на учителя на Александър и Радослав, Станислав Карастоянов, спортен комплекс “Простор” от 19:00 часа и събота от 10:00 часа.

В заключение бих казала, че за мен беше огромно удоволствие да се запозная с тези нахъсани, успяващи и вярващи в себе си момчета, които гонят мечтите си и успяват тук и сега, в България! И ако искате да опитате нещо ново, вълнуващо и предизвикателно, посетете тренировките по бразилско джу-джицу!

 

Повече информация може да намерите на фейсбук страницата: Бразилско джу-джицу Варна /BJJ Varna/

Бразилско джу-джицу Варна - загрявка

За автора

Списание VIP