Благотворителна ИТ конференция отбеляза големи успехи

Интересни и полезни лекции и много млади специалисти, заедно помогнаха за лечението на болно момче

27.01.2016

Както няколко пъти ви разказахме, един ентусиазиран и млад екип, поде инициативата за първата в България благотворителна ИТ конференция – BizzIT. Събитието се оказа успешно, като формат и събра на едно място над 400 млади хора желаещи да се запознаят с новостите в света на информационните технологии и възможностите за развитие в тази бурна среда. По време на събитието имаше дарителска кутия, както и благотворителен базар. Всички средства от тях, заедно с тези събрани от билетите, ще бъдат дарени за следващата операция на Любомир Еленков – младо момче борещо се всекидневно с детска церебрална парализа.

Благотворителна ИТ конференция отбеляза големи успехи и помогна на едно болно момче да получи своята надежда за скорошно оздравяване

Лекторите на конференцията бяха подготвили интересни теми и дадоха много полезни съвети на всички присъстващи.

Саша Безуханова посочи много български компании, които вече са признати на световната сцена. Сподели, че живеем в отворено и демократично общество. Изпращането на информация се случва в реално време и тя се превръща в най-ценната валута в момента.

На въпрос от публиката: „Кога е най-добре да стартирате“, Крис Георгиев сподели: „Аз препоръчвам да е когато сте в университета“. Там ще имате достъп до потенциални съмишленици и знания. След което показа много успели хора, които са прекъснали своето образование в университета, като Марк Зукърбърг, Елън Де Дженерис, Опра Уинфри, Стийв Джобс. Да те са прекъснали, но са успели да се реализират с това, което им доставя удоволствие. Именно това е страхотното на предприемачеството!

Благотворителна ИТ конференция отбеляза големи успехи

Благотворителната ИТ конференция събра над 400 млади хора

Невен Дилков направи по-различен формат лекция. Накара посетителите да се замислят над това какви свои потребности имат и кои потребности биха могли да задоволят на хората около тях. Всъщност това е в основата на стартирането на собствен бизнес – как можеш да си полезен на останалите и от това да правиш пари. Сподели, че всяко начало е трудно, но след известно време започваш да виждаш голямата картина. .

Михаил Иринчев насърчи винаги да се продължава напред и да не се спира. „Върхът не съществува! Старайте се да бъдете добри програмисти, но не се заблуждавайте нито за миг, че сте достигнали върха – той не съществува, съществува само пътят към него“.

Любомир Русанов направи връзка между програмирането и управлението на персонала. Не е тайна, че именно екипът прави една компания наистина успешна. Ако се научите правилно да планирате, да видите къде нещо не върви и да се намесите когато трябва е голямо богатство, а за радост може да се научите.

Атанас Райков сподели, че има смисъл в това да отстоявате своята позиция в името на компанията. Сподели, че 8 месеца се е борил с ръководството на един от най-големите телекоми у нас за отпадането на задължаваща клауза от договорите с абонатите. След отпадането й интересът към телекомка е нарастнал и дори абонатите са се увеличили.

„Информационните технологии са бъдещето, към което трябва да се стремим“ – това каза Георги Прусиийки, който сподели своя опит за това как е видял, че в по-малките градове на България малко се говори за тази бурна индустрия и всъщност хората не са запознати с възможностите й. Именно това го накарало да стартира първата ИТ академия в Плевен, която до момента е обучила около 50 човека – голяма част от които вече работят в сферата.

След него на сцената още веднъж се качи Крис Георгиев в компанията на Стоян Ангелов и Стефан Ганчев. Тяхната панелна дискусия наблегна на това, че трябва да действаме. „В момента по света поне още 10 човека си мислят за Вашата идея. Този, който я реализира първи печели.“. На въпрос от публиката: „Кое е по-добре да самофинансираме компанията или да търсим инвеститор?“, панелистите се обединиха около съвета, че т.нар. bootstraping е добро начало и може да те научи на много, но когато стигнеш до момента клиентите да са много и трябва да скалираш бизнеса – самофинансирането не е достатъчно. Също така наблегнаха, че инвеститорите първо питат как са се запознали основателите на фирмата и до колко всеки от тях е отдаден на идеята/бизнеса.

bizzit-konferenciq-za-lubcho

За финал организаторите от Уебрика и Startup Masters бяха запазили лекцията на Тунйо Зафер – съосновател на една от най-динамичните облачни услуги за съхранение на файлове. Той сподели, че много хора в началото са му казали: „Това няма да стане! Как ще се борите с гиганти като Google, Dropbox и други?“ . Именно тези думи го насърчили да се труди още по-усърдно и упорито да предложи своя продукт на света. „Това което Ви отличава от останалите е Вашият коз. И се постарайте да е добър!“.

Организаторите на събитието дадоха информация, че няма да е последно „Това няма да бъде последното BizzIT събитие“. Прекрасно е да се види, че млади хора работят и успяват в България. И не само – борят да се накарат обществото да преоткрие доброто в себе си и да не обръща гръб на нуждаещите се.

Поздравления за целия екип, с пожелание за още много успешни благотворителни конференции!

Всеки, който желае да помогне на Любчо може да го направи, като направи дарение по сметка:
Банка: Райфайзенбанк
IBAN: BG25RZBB91551000646190
BIC: RZBBBGS
Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков
Или чрез Pay Pal превод към акаунт с e-mail: saniahristova@yahoo.com

pomognete-na-lubcho

Да помогнем на това дете да получи своята надежда

Снимки: bizzIT