Интервю с Благовест Сребренов

Креативен предприемач и визионер

12.03.2014

Той е много креативен предприемач и визионер. Започва своя бизнес в Австрия, след това го прехвърля и в родината ни. Безспорно, човек, с който е удоволствие да се общува и работи. Той подкрепи нашата мисия...

Представяме ви Благовест Сребренов…

1. Кажете ни нещо за себе си и за това, с което се занимавате?

Казвам се Благовест Сребренов. Живял съм повече от 15г. в Австрия. Там съм завършил висшето си образование, а в последствие и работил. Последните няколко години създадох верига от холидей апартаменти във Виена, т.е. напълно обзаведени луксозни апартаменти, които могат да бъдат наети на дневна, седмична или месечна база. Интересното в случая е, че бизнесът е разделен географски между две държави – в България се намира административният офис (мястото, от където се обработват резервациите и от където се планират и провеждат маркетингови кампании т.е. така наречения „мозъчният център” на бизнеса), а в Австрия е хотелската част – т.е. апартаментите, които предлагаме, както и служителите, които ги обслужват на място.

2. Как изглежда работното ви място?

Имам няколко работни места. Вярвам, че човек трябва да се чувства добре, за да постига върхови резултати. Това правило важи както за мениджърите, така и за всички служители. В тази връзка работното място играе определяща роля. Офисът ни в България е модерен, светъл и приветлив, място, където прекарваш време с удоволствие. Все пак това е втори дом – често там прекарваме дори повече време, отколкото вкъщи.

Благовест Сребренов за предприемачеството у нас

Работната атмосфера е важна за Благовест Сребренов

3. Разкажете ни кои са най-важните неща във вашия бизнес – за Вас и за клиентите ви?

Целевата ни група са хора, които идват за кратко във Виена (от 1 ден до няколко месеца) и предпочитат да отседнат в апартамент вместо в хотел. Т.е. хора, които предпочитат домашния уют, докато са в друга държава. Много от клиентите ни са туристи, но също така и хора, които пребивават служебно във Виена, например бизнесмени, дипломати, преподаватели в университети и др. Апартаментите ни са разпръснати предимно из централните части на града и се намират в нормални жилищни сгради. Именно това е едно от нещата, което нашите клиенти толкова ценят – възможността да се потопят напълно в атмосферата на австрийската столица и да живея, като местни.

4. Как се мотивирате? Има ли нещо, което правите всеки ден, за да ставате все по-добри?

Мотивирам се от опита и философията на известни предприемачи като Ричард Брансън, Стив Джобс, Доналд Тръмп. Както и от убеждението ми, че във времето, в което живеем няма ограничения за добрите бизнес идеи. Потенциален пазар е буквално целия свят…

5. Кой е най-добрият съвет, който някога сте получавали?

Може би да не приемам съвети от хора, на които не искам да приличам. Защото следвайки указанията им, в най-добрия случай ще стана като тях.

6. Каква оценка бихте дали на предприемачеството у нас?

За съжаление, типично балкански начин на мислене на известна част от предприемачите у нас не създава добра бизнес среда. Но мисля, че с навлизането на повече млади и необременени хора в тази сфера, нещата ще се променят към по-добро. Според мен е въпрос на време това да се случи.

7. Как се справяте със стреса и напрежението ?

Трудно е за човек, който има собствен бизнес да се откъсне от работата си… дори и за ден. Това понякога е наистина голямо предизвикателство… Спортът е добро средство за справяне със стреса… както и други негови алтернативи.

Креативни идеи от Благовест Сребренов

Какво мисли г-н Сребренов за бизнеса у нас?

8. Какви са основните тенденции в областта, в която оперирате, през последната година?

Растеж, растеж и пак растеж. Все повече хора в световен мащаб предпочитат алтернативата от наемането на апартамент, вместо престой в хотелска стая. През последните години клиентите на този вид услуга в световен мащаб са нараснали с 30%. Това създава прекрасни предпоставки за фирми като нашата.

9. Как определяте думата „лидер“?

Това е човек, който има визия и успява да вдъхновява. Човек, който другите следват с удоволствие…

10. Как мотивирате своите служители, когато нещата не вървят добре?

Оптимизъм, спокойствие и вярата в крайния успех са изключително важни, когато ситуацията е неблагоприятна. Загубената битка далеч не означава, че е загубена и войната. Истинският лидер винаги трябва да търси вината първо в себе си. Като ръководител, той носи отговорност за всички стратегически решения в компанията… и вината за всеки провал е негова. Той е като капитан на кораб, напуска го последен, ако той започне да потъва…

11. Черпите ли вдъхновение от световноизвестни лидери? Ако да, кои са те?

Споменах вече някои от тях – Ричард Брансън, Доналд Тръмп. Но също така и Наполеон, Уинстън Чърчил и много други исторически личности.

12. Като успял предприемач сте извървели голяма част от пътя, по който много други млади хора желаят да поемат. Какви предварителни насоки бихте им дали?

Да бъдат заредени с много вяра и оптимизъм и да сверяват часовника си със световните стандарти, конкуренцията вече е глобална. И да не очакват успеха мигновено – той обикновено е резултат от много повече усилия и труд, отколкото човек в началото предполага.

13. Как спечелихте първите си пари?

Снимане на сватби с видеокамера в далечната 1993г.

14. Някои казват, че в живота на предприемача има момент, който е решаващ. Дали това е случка, разговор или просто късмет? Нещо, което преобръща посоките и води към успеха. Мислите ли, че това твърдение е вярно. Вие преживявали ли сте нещо такова?

Да, твърдо вярвам в това. Както и във факта, че този момент за мен тепърва предстои!

Съвети за проспериране от Благо Сребренов

Благо Сребренов

15. Идеите се раждат на странни места. Къде се е родила най-шантавата ви идея?

На плажа. Най-прекрасните идеи се раждат тогава, когато човек се чувства добре…поне при мен е така.

16. Какво мислите за работата със съдружници? Трудно или лесно се работи с друг човек и какви са позитивите и негативите на съвместната работа.

Трудно е… бих казал, че това е много по-трудно от създаването на един успешен брак (а това знаете хич не е лесно). За едно партньорство личностните качества са много по-важни от всякакви професионални умения и квалификации. За съжаление, именно личностните качества се развиват най-трудно, често само и единствено в първите седем години от живота на човек….

17. Какво мислите за импулсивното следване на бизнес идея, дори когато не сте подготвен за това.

Дълго време именно това беше начинът, по който съм действал. Но бих препоръчал на младите предприемачи, колкото и да горят от желание да се впуснат бързо в дълбоките води, да се отделят нужното време да се информират и подготвят предварително. Така биха си спестили много потенциални изненади, повечето от които неприятни…

18. Какво мислите за рекламата? Заслужава ли си по-голяма инвестиция за реклама и има ли възвръщаемост, според Вас?

О, да! Определено! Това определено е едно от перата, от които не трябва да се пести. Добрата реклама е в основата на продажбите, а те са в основата на успеха на всеки бизнес. Рекламирайте, но качествено!

19. За финал бихте ли споделили на нашите читатели, коя е най-сладката и най-горчива страна на предприемачеството?

Най-сладката е възможността да летиш самостоятелно – като волна птичка, а не като малка гайка в голям самолет… Най-горчивата е, че да бъдеш малка птичка често не е лесно.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването