Робърт Кийосаки – Богат татко, беден татко

Как една книга на Робърт Кийосаки преобърна света на една млада дама

15.03.2013

Трябва да си призная, когато чух заглавието на книгата на Робърт Кийосаки – „Богат татко, беден татко“, не бях съвсем сигурна, че ще ми хареса. Е, очевидно не бях права. Тя не само ми хареса, а и преобърна представите ми за света. Накара ме да се замисля за начина, по който сме възпитани. И тук не говоря само за България. Това е валидно за 90% от света.

Няма да разказвам книгите на Кийосаки в моите статии. Ще ви покажа моята гледна точка и силно се надявам, ще събудя интереса Ви, за да ги прочетете.

Как една книга на Робърт Кийосаки преобърна света на една млада дама

Бащата на Кийосаки е „бедният татко“. Той е издигнал се високо държавен служител, получава голяма заплата, но не е богат, нито пък парите са достатъчни. Прекарал е целия си живот в учене, изкарване на отлични оценки и издигане в кариерата. Той успява да го постигне. Стига до върха в своята кариера, но в момента, когато се сменя политическото управление, „бедният татко“ подкрепя бъдещите губещи. Така, на петдесет годишна възраст остава без работа. Никой и нищо не е в състояние да промени нещата. Единственият му доход е бил доходът от работна заплата. Тогава му се налага да се преориентира, да се опита да започне бизнес… Не успява да се справи с това.’

„Богатият татко“ е бащата на неговия най – добър приятел – Майк. Дълги години никой не знае, че той е богат. Не живее охолно, не кара хубава кола, управлява собствен бизнес и винаги е погълнат от работата си. Той е от „децата на улицата“. Не е успял да завърши училище, нито пък е бил отличник, докато го е посещавал. Единственият учител на „богатия татко“ е улицата. Но не ме разбирайте погрешно. Той не е живеел на улицата, просто е откривал всичко сам, справял се е с всичко, постигнал е много, благодарение на Живота, който е негов учител.

Вижте още: Историята на един предприемач от световна класа

След петдесетата си година, този човек е финансово свободен и не му се налага да работи никога повече. Живее в къща на плажа, разполага с огромни суми пари и най – важното, не му се налага да започва нищо от начало.

В съзнанието ми е запечатан един момент от „Богат татко, беден татко“ – Робърт, Майк и богатият татко, се разхождат по плажа, стигайки до прекрасна къща на брега. Тогава таткото на Майк казва, че току що я е купил. До този момент никой, дори и те, не предполагат, че той е богат човек и съвсем естествено му задават логичния въпрос „Как успя да си я позволиш“. Отговорът на богатия татко вероятно винаги ще звучи в главата ми – „Аз не мога да си я позволя, но бизнесът ми може!“. Той, като физическо лице, не притежава нищо. Данъците за физически лица са най – големи, в това число влизат и всички хора, работещи за заплата. Но юридическите лица се ползват с редица данъчни облекчения и възможности за реинвестиране на печалби, с което се намаля в пъти сумата, която бизнесът плаща на държавата.

Предполагам, всеки от Вас помни, когато ни казваха „Учи, за да си намериш хубава работа, да ти дават хубава заплата“. Факт е, нас, 90% от света, ни възпитават по този нелеп начин. Защо никой никога не ни каза „Учи, за да създадеш бизнес, да осигуриш работа на хората!“. Отговорът всъщност е прост – защото и всички, които учиха нас, са били възпитани по същия начин. А, ако към това прибавим и социалистическото общество, в което са пораснали нашите родители, може би дори не трябва да си го задаваме. Вероятно, в очите на обикновения човек, създаването и управлението на бизнес е плашещо. По-лесно е да работиш за някого, да знаеш задълженията си и да ги изпълняваш съвестно. Така, година-две по-късно, ще минеш на следващото ниво, ще получаваш повече пари, данъците ти ще се увеличават пропорционално, както и стандартът ти на живот. Това е „омагьосаната въртележка“, както се изразява Кийосаки. Човек, работещ с единствена цел заплата, никога не би имал шанса да достигне финансова свобода.

Играта на Робърт Кийосаки

Потоци от пари

Робърт е имал уникалния шанс да се учи от двама бащи и да вземе най-доброто от тях. Той е успял да „види“ монетата от двете страни, още като съвсем малко дете. Избира да бъде като богатия татко, но в кръвта му е да бъде учител, като бедния. Успява да ги комбинира – учи цял живот, работи за своя бизнес и по-скоро прави така, че бизнесът му да работи за него, и вече постигнал финансова свобода, той преподава знанията си на тези, които искат да се научат. Поради липсата на финансово обучение в училище и вкъщи, той създава играта „Потоци от пари“, която ни учи как да излезем от „омагьосаната въртележка“.

Инвестирането не е рисково, рисково е незнанието!

Ако в момента се чудите в какво да инвестирате и понеже е криза се страхувате, то инвестирайте в себе си, в знанията си. Никога не забравяйте, че Вие сте най-ценният актив, който управлява всички останали!

Гост автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP