Борба с пристрастяването към технологиите

Център за хуманни технологии

08.02.2018

Пристрастеността към технологиите – тема, която пряко ни касае в 21-ви век. Все по-голям става броят на „зомбитата“ по улиците, които са забили носове в телефоните и таблетите си. И това е плашещо.

Няколко технологични лидери и пионери в социалните медии излязоха от сянката си през последните месеци, за да говорят за опасностите и вредните последици на технологиите върху нашето общество. Група от бивши служители на Apple, Facebook и Google се присъединяват към коалиция за пристрастяване към технологиите, наречена Център за хуманни технологии.

Борба с пристрастяването към технологиите – Център за хуманни технологии

Центърът работи от 2014 г. насам, както съобщава сайтът им, но тази седмица обяви няколко нови високопоставени инициативи.  „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че центърът ще започне мисията си с рекламна кампания за зависими, насочена към 55 000 държавни училища в САЩ.

Кампанията е наречена „Истината за Технологията“ и има за цел да информира родителите, учителите и учениците за потенциално вредните ефекти от технологията. По-специално как виртуалните взаимодействия, като харесвания и чатене, могат да допринасат за развиване на безпокойство, депресия, лишаване от сън и да повлияят на здравословното социално развитие на младите умове.

„Нашето общество е отвлечено от технологиите. Това, което започна като състезание за привличане на приходи, сега разрушава стълбовете на нашето общество: психично здраве, демокрация, социални взаимоотношения“.

Първото федерално проучване за пристрастяването към интернет вече е в ход, изготвено от Националните институти по здравеопазване (NIH). Като цели да определи дали пристрастяването към технологиите (по-специално онлайн хазарта) трябва да бъде включено като официално психическо разстройство. Двугодишното проучване ще приключи през 2019 г.

Следващото поколение от потребители на цифровата интернет мрежа се развиват с устройства в ръцете си. Все още не знаем какви са ефектите от смартфоните, социалните медии и достъпът до интернет 24/7. Но едно е ясно: ако това пристрастване продълважа със същото темпо, нищо добро не очаква човечеството.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.