Брейнсторминг – план за действие

Основни стъпки, които трябва да се спазват

04.05.2016

Брейнсторминг, познато още като мозъчна атака, е техника за генериране на нови идеи, целяща да повиши творческото мислене на участниците. Тази техника се използва масово в чужбина, като помощно средство за определяне на конкретни проблеми, намиране на техните решения и изследване доколко те са надеждни.

В началото на всеки проект, екипът работещ по него трябва да отговори на редица въпроси като „какво“, „как“ и „защо“? Един от най-добрите начини за намиране на най-точните отговори на тези изключително важни въпроси е провеждането на така наречената мозъчна атака или брейнсторминг в екипа.

Как се прави ефективен брейнсторминг

След като екипът се събера, главната цел на брейнсторминга е да се генерират идеи, които трябва да решават дадени проблеми. Много е важно още в самото начало на брейнсторминга да се определят целите на проекта и какви проблеми ще се решават с него. Дали ще е една идея или няколко. Целите трябва да се определят преди започването на процеса (ден по-рано) с останалите членове на екипа.

Брейнсторминг – план за действие

Представяне на идея

Контекстът на проблема е от изключителна важност, защото той ориентира членовете на екипа в каква посока да мислят.

Вижте още: Защо User Experience (UX)?

За да стимулирате креативността на екипа трябва да подходите към проблема от различните му гледни точки. Помислете как дадения проблем е решаван в други индустрии. Сравнете приликите и разликите с другите индустрии, което ще ви позволи да разгледате проблема от другите му гледни точки.

Помислете и за различните психологически аспекти на проблема: всеки човек има различни емоции и психологически състояния.

Всички тези проучвания, които сте направили е задължително да се споделят с останалите членове на екипа още преди започването на самия процес.

Всеки брейнсторминг трябва да е строго индивидуален, а членовете на екипа трябва да имат около 15 минути, за да дефинират идеите си и да ги запишат на листчета, които в по-късен етап ще бъдат закачени на брейнсторм дъската.

Брейнсторминг – как да го правим правилно

Брейнсторм дъска за идеи

След като всички са готови, идеите се записват на листчета и се залепват на стената, за да могат да бъдат видени от всички. Всеки един от екипа трябва да представи идеята по-подробно (с 1-2 изречения) без да бъде прекъсван от останалите.

Вижте още: UX Дизайн: уроци научени от туристическите сайтове

След представянето на всички идеи, те трябва да се групират, като е възможно няколко идеи да се групират в една, чрез която да се извлече крайния резултат. Самото синтезиране и категоризиране на идеите цели да представи кои идеи решават най-добре проблема, който е зададен от възложителя на проекта.

За реализирането на успешен брейнсторминг има няколко подхода и игри, които ще ви представим съвсем скоро.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването