Как да изградим собствен бранд

Застоят в развитието на един бизнес би бил пагубен за него, ако той не е гъвкав и адаптивен към пазарните изисквания.

15.01.2014

Живеем в динамично време, изискващо да сме постоянно нащрек с промените на пазара и появяващите се предизвикателства по пътя на бизнеса ни. Застоят в развитието на един бизнес би бил пагубен за него, ако той не е гъвкав и адаптивен към пазарните изисквания. Постоянно се появяват нови и нови бизнес участници, с нови предложения и визия.

Възниква въпросът „Как да се задържим? Как да останем дългосрочно на пазара?“. И тук е мястото да поговорим за личния бранд или личната марка и защо тя ви е необходима, дори и да си мислите, че не ви трябва.

Вижте как да подходите за изграждане и утвърждаване на собствен бранд

Вие със сигурност вярвате в смисъла и значимостта на вашия бизнес, но как да привлечете вниманието на останалите и да го задържите към себе си? Често има случаи, когато не разполагате с много време за убеждаване, разговори с потенциални инвеститори или клиенти. Ето защо трябва да сте в състояние да обобщите в едно единствено изречение, израз, слоган, вашата бизнес идея и ползата от нея. Изречение – силно, директно и завладяващо, каращо хората отсреща да си помислят „Искам да знам повече за това.“

Как да изградим стабилен бранд?

Как се изгражда бранд?

Ако имате правилното изречение, не ви трябва друго. Вие вече сте увлекли голяма част от хората покрай себе си за каузата и сте свършили голяма част от работата. Това е лицето на вашия бранд, хората го приемат и разпознават без обяснения. Те не се интересуват от това как дадено нещо работи, а от това какво ще направи за тях.

Случвало ви се е сигурно да попаднете на някой сайт, който никога не сте възнамерявали да посетите, подмамени от толкова съблазнително заглавие, че непременно е трябвало да кликнете на него. Това се ползва дълги години от големите медии, вестници, таблоиди, социални мрежи, които залагат на силните и атрактивни заглавия.

Ако искате да изразите идеята, визията на своя бизнес в едно изречение, то трябва да е страхотно, атрактивно, запомнящо се. Да направите така, че личният ви бранд да прави впечатление и да се различава от останалите в безпорядъка от марки.

Няколко добри начина за това са:

1. Предизвикайте емоция! – не се страхувайте да използвате емоция, чувство. Накарайте хората да ги е грижа, за това което казвате, да имат отношение, полза, да ги касае. Много по-често хората са мотивирани, за каквото и да е, от своите чувства, а не от разума. Емоцията предизвиква и визуализиране на образа – ако накарате хората да виждат идеята ви, това е добре за вас. Като емоционални думи се определят „невероятна“, „невероятно“, „свободен“.

2. Бъдете кратки! – като казваме кратки, наистина кратки. Използвайте не повече от 10-12 думи или в идеалния случай още по-малко за представяне на собствената си марка. Не забравяйте, че твърде дългото говорене, слушане, четене изморява хората и те често спират да възприемат, губейки концентрация. На края на едно такова дълго представяне или разговор, дори петминутен, често сте се хващали сигурно с въпроса: “Какво казва той всъщност, за какво говори?“. Губите мисълта си и вниманието.

Затова – краткост, отчетливост, яснота!

3. Използвайте цифри! – цифрите винаги създават впечатление за различност. Освен това дават предимство, като създават допълнително пространство за друга информация и в същото време създават впечатление за краткост и точност.

И като заключение, поддържайте обратна връзка за това, което правите, за въздействието му, какво влияние има то над околните. Питайте хората постоянно за мнението им и ползвайте това да сте адекватни и гъвкави, да градите и променяте постоянно личния си бранд.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването