Брилянтните стратегии на Мариса Майер

Стратегиите, които възобновиха Yahoo

30.03.2014

Който все още смята, че жените не могат да управляват е проспал последните десетилетия, които са запомнили няколко ярки личности от женски пол, които промениха и продължават да променят света.

Основан още през 1994 година, технологичният гигант Yahoo, продължава да поддържа челни позиции в бързо развиващия се свят на ИТ иновациите. Една жена със силен дух и бизнес нюх, вдъхна втори живот на тази огромна компания – Мариса Майер. Тя заема ръководната позиция през 2012-та година и успява бързо да приложи няколко много добри хода.

Вижте брилянтните стратегии на Мариса Майер, които възобновиха Yahoo

 1. Yahoo най-накрая получи своя нужен и желан редизайн – ръководителите на компанията планират този ход още от 2009 година, но незнайно защо нещата постоянно се отлагат. Майер не чака дълго и пуска много бързо в ход обновения облик. Това е видимо на homepage-a на Yahoo, логото, както и на някои от услугите на компанията, като Yahoo mail и Flickr.

2. Майер превърна Yahoo в потребителски навик – всеки ден, всеки от нас получава по един или друг начин нужната му информация от обкръжаващия свят. Както и всеки потребител си има любим източник на новини. Целта на Майер е да превърне Yahoo в място, където всеки ден хората да влизат и да получават полезна информация. Да стане техният ежедневен вестник, който прочитат със сутрешното кафе. В тази насока компанията придобива и мобилното приложение Summly, което предоставя на потребителя обобщена информация от последните топ новини. Като получаването на данните е два пъти дневно – идеалният начин да се превърне в ежедневен потребителски навик.

Брилянтните стратегии на Мариса Майер, които възобновиха Yahoo

Геният на Мариса Майер

3. Майер подбира само най-добрите кадри – когато тя започва работа за Yahoo, там работят само около 40 мобилни програмисти. По настоящем броят им е над 400. Увеличили са се главоломно и кадрите, започващи в компанията, като стажанти. Определено ходовете на Мариса дават ефект, тъй като в годините на нейното управление компанията бележи стабилен ръст.

4. Поглъщане на стартъпи – откакто Майер е начело на Yahoo, броят на придобитите стартъпи е над 40. Най-голямата покупка е на Tumblr, за 1.1 милиарда долара.

Самата Майер казва: “Yahoo” купува 3 типа компании: малки току що стартирали с творчески потенциал; стратегически, като Summly; основни и стабилни компании, като Tumblr.

 5. Тя се сприятелява с конкурентите – Yahoo няма нито хардуер, нито операционна система, нито социална мрежа в сравнение с други технологични гиганти, като Google, Facebook и Apple. Майер съвсем логично задава следния казус: “Как ще оцелеем на пазара, като не притежаваме това, което конкурентите ни имат?”.

Като отговор на това, решението е просто: “Има място за силни партньорски взаимоотношения”.

Yahoo поддържа добри взаимоотношения с Google, Apple и Facebook благодарение на които остава конкурентоспособна в бързо развиващия се технологичен свят.

Мариса Майер определено доказва, че жените също могат да бъдат отлични лидери.

Източник: businessinsider.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.