Бъзззз Маркетинг с Марк Хюз

„Затегнете коланите, предстои Ви…..да заговорят за вас.” Марк Хюз

08.04.2013

Традиционните рекламни форми вече са в стадий на спад, тъй като потребителите са изградили апатичен имунитет към тях. Класическата рекламна комуникация: от продавача през медията до всички потенциални купувачи, постепенно се изчерпва под натиска на новите медии. Рекламата вече не синтезира желанията на потребителите, а желанията синтезират рекламата. Аз самата като потребител имам нужда от нещо повече от реклама по телевизията, радиото, вестника или пък билборда – за да грабне вниманието ми! И след като прочетох именно книгата „ Бъз маркетинг” на Марк Хюз, осъзнах колко много нестандартни и печеливши възможности се откриват всекидневно пред нас.

Представяме ви Бъзззз Маркетинг с Марк Хюз

Бъзззз Маркетинг

Бъзззз маркетинг с Марк Хюз

В днешно време пазарът е изключително наситен, всяка година излизат нови и нови фирми с големи бюджети. Конкуренцията е голяма и шансът точно Вие да просперирате и да бъдете забелязани – определено не е голям. Ето защо Ви трябва нещо, което да провокира хората да говорят за Вас. Да не бъдете едната от многото фирми – погълната от конкуренцията, фалирала или задоволяваща се с нищожни продажби и печалби.

“Бъз маркетинг” е книга за маркетинга на мълвата – съвременно течение в маркетинговата практика през последните години. Книгата е написана от експерт в тази област – Марк Хюз, който има конкретен опит и успех в сферата на бъз маркетинга. „Маркетинг на мълвата” ще Ви въвлече в магията на шестте тайни за това – как да накарате хората да заговорят за продукта или услугата Ви. И ще ги илюстрира с редица завладяващи истории от практиката на много преуспяващи компании като – Apple, Procter & Gamble, Google, Coca Cola, Pepsi, Mustang, Half.com, American Idol, overweightdate.com, Miller, Burma Shave и др. Според проучвания този вид маркетинг е до 10 пъти по-ефективен от телевизионната или печатната реклама. Трябва просто да дадеш на хората история, за която да говорят. Нека да целим по-скоро да „надмислим”, отколкото да „надхарчим”.

Целта ми не е да Ви преразказвам книгата спрямо моята гледна точка, а само да нахвърлям основите, върху които е изградена. Нека да можете сами да прецените, дали е свързана с вашите интереси и дали бихте си „загубили времето” в четенето й. И все пак Аз смятам, че най-големия риск, който ще поемете се изразява в това, да научите нови и успешни практики от света!

Вижте още: Най-добрите маркетинг инструменти за 2014 година

Марк Хюз дава такова определение за този вид маркетинг – „Маркетингът на мълвата грабва вниманието на клиентите и медиите така, че говоренето за марката или компанията става забавно, увлекателно и интересно.“

Какво е Бъзззз Маркетинг?

Какво е бъз маркетинг?

Ще Ви споделя пример от книгата, който лично мен просто ме удиви – до къде може да стигне креативността на човек. Става въпрос за прохождането на компанията Half.com (виртуален пазар за купувачи и продавачи на книги, филми , музика и видеоигри), в което Хюз взима участие. Пред компанията стой тривиалният въпрос – как от малка, тепърва навлизаща в бранша компания, да станем богати и известни??!! На „висшия пилотаж „ във фирмата им хрумва наглед налудничавата идея – да се намери град, който съдържа в името си думата Half и да се преименува на Half.com. Спират се на градче с 350 жители в дълбоката провинция на щата Орегон. Предложението е в замяна на новото име градът да получи публичност, уебсайт и други социални придобивки. Разчувайки се за фирмата, която иска да кръсти на себе си град – започва медиен пожар. За ден собствениците дават над 40 интервюта, които включват предаването Good morning America, USAToday.com, New York Times, Associated Press, The Wall Street Journal, South China News. Първи страници, статии, интервюта и всичко това без похарчена стотинка за маркетинг, без дори сключен договор с града, а списание Time нарича събитието „един от най-великите удари на публичността“. Двайсет дни след началото собствениците получават обаждане от eBay, шест месеца по-късно продават компанията за $300 млн.: „Маркетингът на мълвата слагаше марката ни на картата.” Вие какво очаквате?! ДА, резултатите говорят сами за себе си!

Бъзззз Маркетинг с Марк Хюз

Бъз Маркетинг

Неограничените потребности на населението са основание за създаване на все по – нови продукти и услуги. Клиентите са тези, които определят дали марката ще е печеливша или не. Колкото повече се провокира и задържа интересът им, толкова по – голям шанс за успех имате.

Маркетингът на мълвата не е традиционният начин да завладеете потребителите, далеч не е и най-сигурният. Но веднъж разберете ли как работи, той може да се превърне в най-ценното Ви оръжие!

Автор: Ивелина Петрова