ИТ секторът е бъдещето на младите българи

На какво ниво е ИТ образованието в България?

03.01.2014

Като млад човек, работещ в ИТ сферата, няма как да остана безучастна към изказванията през последните седмици, относно бъдещето на икономиката ни. Все по-усилено се заговори за „България – Силициевата долина на Европа“, което разбира се доведе и до множество типично хейтърски изказвания. Становището се свързва с името на Светлин Наков, който има амбицията и волята да направи първия софтуерен университет в България, който да подготвя младите хора да встъпят в ИТ сферата. Напускайки Телерик, той се отдава изцяло на личната си кауза. Но доколко може да се разчита на политическата и икономическата сигурност в страната.

IT секторът ли е бъдещето на младите българи у нас?

Колкото и възхитителна да е волята на такива родолюбиви българи, без правителствена и обществена подкрепа, начинанията стават идея без реализация. Време е хората, които наричат себе си „народни избраници“, да се вземат в ръце и поне да положат минимални усилия за развитието на ИТ образованието в България.

ИТ секторът е бъдещето на младите българи

Има ли бъдеще IT сектора в България?

Страната ни привлича все по-голям брой чуждестранни компании, които изнасят част от дейността си при нас, за да използват качествените услуги на работниците, които са инициативни и млади българи. Британският вестник Indepedent, пуска материал със заглавието „Забравете Индия, call центровете се местят в България“.

Всяка година ИТ секторът в страната бележи ръст от над 5 % и осигурява работни места на около 40 000 души, предимно млади хора, под 30 години. Извън статистиката остават така наречените фрийлансъри, които работят отделно  с чуждестранни клиенти или самостоятелно. Тази част от икономиката е една от малкото, които почти не са засегнати от кризата. И не само чуждестранните компании имат принос за това. Все повече млади, иновативни хора стартираха свой бизнес с идеи и разработки на иновации.

Но все още българите не са информирани за огромните възможностите, които бранша предлага. Увеличава се броят на висшистите, а същевременно в ИТ сектора има огромен недостиг на специалисти. Какво говори това – липса на информираност и качествено образование.

Вижте още: Младите успели българи

Търсенето на специфични знания и умения заема все по-голям дял от софтуерната индустрия. Но една голяма част от младите хора в България не искат да изучава точни науки и да придобият специфична квалификация. Силно се надявам проектът Софтуерен университет да се осъществи и бъдещите, настоящи и вече завършили студенти, да видят своето бъдеще в сферата на новите технологии. В момент на политическа и икономическа нестабилност, този отрасъл може да спаси страната, да спаси Нас!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.