Централата за далекосъобщения на AT&T

Едно от местата, които никога няма да посетим

06.12.2016

Туристите по улиците на Ню Йорк често извиват глава нагоре към джунглата от небостъргачи, устремени нагоре към небесата. На ул. Томас 33 има кула, която изглежда доста солидна със своите 29 етажа, извисяващи се на 170 м към облаците, но в същото време не прилича на другите. Като се взрем по-внимателно, забелязваме една голяма разлика с останалите сгради – на тази и липсват прозорци.

Представяме ви централата за далекосъобщения на AT&T

Сградата на телекомуникационната компания AT&T е разположена в квартал Трайбека на Манхатън. Проектирана е от архитектурното бюро на Джон Карл Варнеке и е завършена през 1974 г. Нейното предназначение е да бъде главна телефонна централа с ключова роля както за работата на американската телефонна система, така и за контрола на въздушния трафик в голяма част от страната. Запазвайки тези си функции, днес тя се използва и като център за съхранение на данни с голяма сигурност.

Централата за далекосъобщения на AT&T

Чудната сграда на AT&T в Ню Йорк

Сградата има късмета да бъде проектирана от Варнеке – един от най-забележителните американски архитекти на XX век. Към момента на започването на работата по проекта, той вече е добре известен като фаворит на клана Кенеди. Създал името си първоначално в Чикаго, той е автор на такива важни проекти като гробното място на Джон Ф. Кенеди в Арлингтън, осветено през 1967 г. Най-големият му талант, който е и съвсем очевиден в сградата на AT&T, е способността му да съчетава красотата и функционалността.

За да може да събере необходимото техническо оборудване, всеки етаж от сградата е с височина от около 6 метра, което е два пъти повече от височината при един стандартен небостъргач. Сградата се счита за представител на т.нар. „брутална архитектура“ със своя екстериор, изграден от предварително излети бетонни панели и фасади, украсени с розов шведски гранит. Може да ви се стори, че това би изглеждало не на място в един доминиран от стъклото град, но всъщност тя се слива дискретно с околните сгради.

Вижте още: Трезорът на банката на федералния резерв

Най-важното за тази сграда е, че тя притежава структура със забележителна устойчивост. Проектирана е така, че в случай на ядрена атака да бъде независима в продължение на две седмици. Конструкцията е изключително здрава, както би трябвало да се очаква за толкова важен възел от националната система за комуникации. И разбира се, никой няма да се промъкне през отворен прозорец, защото такива просто няма.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването