Сентралия – забравеният град

Градът, който беше забравен от правителството

08.10.2015

Сентралия е бил някога процъфтяващ миньорски град с население над 2000 души. През 1962 г. обаче под земята избухва пожар. След като усилията да бъде потушен се провалят, правителството взема решение пожарът да бъде оставен, докато загасне от само себе си – процес, който може да продължи 250 години. Това не оставя надежда за съществуването на Сентралия, чието население сега е някъде около 10 души. За тях това е градът, който тяхното правителство избра да забрави.

Сентралия – забравеният град от правителството на САЩ

Местоположение: Окръг Колумбия, САЩ

Възможност за достъп: Някогашен миньорски град, в който от 50 години бушува подземен пожар.

Сентралия е проектиран през 1854 г. и отначало се нарича Сентървил. Името съществува до 1865 г., когато пощите настояват за промяна в името, за да не става объркване, тъй като в района имало вече един Сентървил. В продължение на около един век градът намира препитание в антрацитните въгледобивни мини. За жалост на жителите на града, съдбоносната нощ идва през май 1962 г., когато местните работници от чистотата изгорили градския боклук твърде близо до един стар вход към мината, подпалвайки въглищата отдолу. Били направени няколко опита да се потуши пожарът, но всички се провалили или пък изобщо не се състояли, тъй като били счетени за икономически неизгодни. Тъй като пожарът продължава да гори, качеството на въздуха в района се влошило и жителите започнали да се оплакват от вредните последици – високи нива на въглероден оксид и въглероден диоксид. Въпреки това до 1981 г. тук живеели около 1000 души. През същата година обаче през внезапно отворила се дупка в земята пропаднало едно малко момченце и едва не изгубило живота си сред облака от отровни пушеци. Станало пределно ясно, че трябва да се вземат мерки за безопасността на жителите на града.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването