Центърът за контрол и превенция на заболяванията

Едно от двете места в света, за които е известно, че съхраняват вируса едра шарка

28.02.2015

Продължаваме с нашата класация за 100 места, които никога няма да посетите. С тяхната загадъчност, мистичност и топ секретност определено с всяка изминала седмица започваме да разбираме защо почти никой няма достъп до тези засекретени обекти. Днес идва ред да ви запознаем с центъра за контрол и превенция на заболяванията, който се намира в Джордия, САЩ.

Натоварен със задачата да подобрява общественото здраве и да провежда изследвания за предотвратяване на болестите, американският Център за контрол и превенция на заболяванията е едно от двете места в света, които са оторизирани да съхраняват образци от вируса на едрата шарка, за щастие унищожен по целия свят. Днес бушуват дебати за това дали е време този вирус да се унищожи завинаги, или да бъдат запазени малки количества за изследователски цели.

Представяме ви центърът за контрол и превенция на заболяванията, като това е едно от 100-те места в света, които никога няма да посетите

Местоположение: Джорджия, САЩ

Възможност за достъп: Достъпът е строго ограничен: едно от двете места в света, за които е известно, че съхраняват вируса едра шарка

Центърът се появява през 1942 г. като Офис за дейности по контрол на маларията към националната отбрана. Атланта е избрана за база на организацията, която първоначално се фокусира върху намаляване на болестите, предизвикани от маларийния комар, ендемичен в южните щати. Впоследствие организацията променя неколкократно името си; сферата на дейността й се разширява и днес, като в нея работят 15 000 души, а бюджетът й достига няколко милиарда долара. В центъра също така се намира една от малкото лаборатории с най-високо IV ниво на биобезопасност, което отразява най-строгите предпазни мерки за съхраняване на някои опасни биологични вещества. Поради тези строги правила за сигурност и охрана, в лабораторията е разрешено съхраняването на вируса на едрата шарка.  Само няколко други вируса – включително тези на Ебола и Марбург, подлежат на такива високи мерки на сигурност.

Вижте още: Изследователската лаборатория за съдебна антропология

Създадена е програма, при която съществуващите запаси от вируса на едрата шарка трябва да бъдат предадени и унищожени. Но САЩ, а след това и СССР заявяват, че трябва да им бъде позволено да съхраняват малки количества от вируса в силно охраняема среда, с цел провеждане на по-нататъшни изследвания. Едно от тези места е Центърът за контрол и превенция на заболяванията, а другото – Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология ВЕКТОР в Колцово, Русия.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията

CDC, Джорджия

Центърът съхранява повече от 450 проби. Образците са затворени във фризер, заключени с вериги и катинар, в силно охраняема сграда, до която имат достъп не повече от десет учени. В редките случаи, когато имат работа с тях, служителите трябва да носят защитни костюми и дихателни апарати.

Световната здравна организация редовно преразглежда решението си дали останалите съществуващи образци следва да бъдат унищожени, но досега решението е отрицателно. Докато привържениците на унищожаването на запасите смятат, че нова епидемия от болестта е възможна само докато вирусът се съхранява, онези, които подкрепят запазването му, твърдят, че е невъзможно да сме сигурни, че това са единствените запаси на планетата. Въпреки че се надяваме никои страна да не е запазила тайно образци, когато световните запаси са унищожени през 80-те, ние не можем да бъдем съвсем сигурни.

Във времето, когато биотероризмът е постоянна заплаха, поддръжниците на запазването на вируса твърдят, че би било лудост да унищожим най-добрата си надежда за отговор при случай на нова епидемия.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването