Чаша вода с лимон вместо сутрешното кафе

20.07.2014

Предполагам сте чували за митовете и легендите, които се носят относно пиенето на вода на гладен стомах, сутрин след ставане. И аз четох много за ползите от това, но така и не им повярвах, докато не опитах сама. От над 2 месеца всяка сутрин започвам деня си с чаша вода, понякога добавям лимон, понякога не. И не очаквах и не очаквам нищо специално от този сутрешен ритуал, но стомаха ми се чувства далеч по-добре. Преди постоянно ми ставаше тежко при всяко ядене, не и сега (разбира се, ако се консумира храна в умерени количества). Честно казано не знам на какво се дължи, може би наистина митът, че пиенето на вода на гладно забързва метаболизма е верен.

Понеже не съм специалист и не мога да ви изтъкна начина, по който действа и ползите от водата с лимон, ще ви представя мнението на специалист – Ан Луис Джитълман, нутриционист и автор на няколко книги за здравословен начин на живот.

„Чаша вода с лимон вместо сутрешното кафе, подобрява работата на организма значително!“

Типове водни разтвори

Джитълман препоръчва смесването на сока от половин лимон с чаша гореща вода. Ако искате да направите напитката още по-ефективна може да добавите канела и джинджифил на вкус.

Малък трик: Ако не ви се занимава всяка сутрин да изстисквате лимони, може да си замразите изцеден лимон сок във форма за лед. Полезните му свойства няма да се загубят по този начин.

Чаша вода с лимон + малко джинджифил за по-добри резултати

Чаша вода с лимон + малко джинджифил за по-добри резултати

Каква е функцията на водата с лимон

Според нутрициониста пиенето на гладно на чаша вода с лимонов сок стимулира най-вече храносмилателната система. Това от своя страна подобрява способността на организма да усвоява хранителните вещества. А лошото усвояване на хранителните вещества може да доведе до това да се чувствате гладни, дори когато не сте.

Ефектът

Водата с лимон първо почиства небцето и след като слезе надолу и достигне другите органи в тялото, помага за прочистването на бъбреците и черния дроб. Също така ще повлияе добре и за очистване на лимфната система, като елиминира токсините.

Значение

Водата помага да остане хидратирани, а когато в тялото има  липса на течности, то започва да трупа мазнини. Водата е и естествен подтисник на глада.

Лимоните от своя страна помагат за намаляване на целулита, защото стимулират притока на кръв към кожата. Също така помагат на организма да метаболизира мазнините по-бързо.

Потенциал

Пиенето на вода с лимон има около 1600 ORAC (единица е мярка, разработена от Националните институти по здравеопазване да се измери антиоксидантния капацитет на всяка храна). Колкото по-висока е стойността, толкова по-големи антиоксидантни ползи.

 

Сами преценете дали си заслужава да опитате да замените сутрешното кафе с чаша вода с лимонов сок.

 

Източник: livestrong.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.