Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнер

28.09.2013

Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнер

Картонени кукли, украсени с ивици стари чаршафи… никой не би могъл да си представи, че това е било началото на творчеството на едно от най-големите и уважавани имена в света на модата. Това на Великия Ив Сен Лоран.

 

Тези и много други подробности от съдбата на този колос на модната индустрия, разкрива в биографичната книга „Ив Сен Лоран” френската журналистка Лоранс Бенаим. В нея тя не само проследява бляскавата страна на световната слава, но и колебанията, творческите и житейски проблеми, изпъстрили живота на уважавания дизайнер.  Многократните акценти върху факта, че прецизността е основната причина за огромния успех на мъжа в сивия костюм, препращат към крайната формула на успеха, гласяща че неговата мода е изкуство, което повлиява дори върху киното, театъра, музиката и философията. „През тези дълги години съм влагал в работата си строгост и взискателност. Без компромиси. Винаги над всичко съм поставял уважението над професията…“

На 7 януари 2002 г., навръх 40-ия рожден ден на модната си къща, дизайнерът се оттегля от висшата мода. Малко след това, той признава: „Познах страха и ужасната самота. Неискрените приятели, каквито са успокоителните и наркотиците. Затворът за депресията и този на клиниките за душевноболни. От всичко това излязох заслепен, но отрезвен.“ Скоро след това, на 1 юни 2008 г. светът се сбогува с великия парижки дизайнер, последен представител на класиците в модата, който умира от рак на мозъка.

Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнер

Първата официална биография на големия Ив Сен Лоран е разказ за човека, роден през 1936 г. в градчето Оран, който едва на 13 години заявил: „Един ден името ми ще е изписано с огнени букви на „Шан-з-Елизе“. Така и станало, а ето, че днес има и книга, посветена на изключително трудния, но и вълнуващ път на моделиера. Наследник на Кристиан Диор едва на 21-годишна възраст, Сен Лоран познава живота с всичките му цветове. Неведнъж той преминава през през депресии, алкохол, та дори наркотици. Но най-великото за твореца е, че заедно със своя сътрудник и интимен партньор Пиер Берже, създава огромна неподражаема империя на модата, известна с инициалите си – YSL. Французинът е първият представител на Висшата мода, създал прет-а-порте колекция, популяризирал якетата тип „сафари” за мъже и жени, стила „бийт“ на шейсетте години, тесните панталони, трапецовидната рокля, високите тесни ботуши, класическият костюм с панталон за жени “Le Smoking” и пуловерите с голямо деколте. Вдъхновявал се неведнъж от моделите на Пикасо и Ван Гог, театъра и екзотичните места, Сен Лоран е и първият дизайнер, който кани тъмнокожи модели за участие в представянето на свои колекции, а също е и създател на стила „унисекс”.

Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнер

Ето и малка част от нея:

Жените от Оран имат само една грижа – да бъдат винаги по-кокетни от жените в Алжир. През топлите нощи в казината, на закуските и вечерите в съседната вила те блестят с веселие и находчивост.

Морските офицери предпочитат Оран пред Алжир – жените там са по-красиви. В столицата, сeдалище на правителството и администрацията, хората се събират в малки компании, играят бридж и си лягат в девет часа. Оран обаче живее по испански маниер. Там смятат, че жителите на Алжир са студени, „негостоприемни“ и малко нещо „лион ци“. Жителите на Алжир се подиграват на оранците и на тяхното произношение. „От „Орон“ ли сте?“ Намират ги за вулгарни.

Изграден амфитеатрално в подножието на Мурджарджо, в ниска и блатиста равнина, градът е разположен по двата склона на долината, дала му своето име: Уархан. Възникнал е хаотично, забързан да строи и забогатява. В Оран мъжете правят бизнес, а жените – красиви деца. Съпрузите печелят много пари. Съпругите ги харчат.

Космополитен и слънчев, Оран е застинал в своите касти. Никой не може да избяга от тях, освен ако завинаги не напусне града. На върха на пирамидата се намират преди всичко заселниците, забогатели от селско стопанство, и големците, които дават обяви във вестниците, че търсят „прислужница французойка, която да живее у тях“. След това идват „обикновените“ французи: чиновници, учители и преподаватели. Евреи и испанци донареждат мозайката на европейците.

Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнерАрабите са най-многобройни, но се виждат само рано сутрин, когато, след като са разтоварили корабите, се връщат в бедните квартали на групи по петима-шестима и прекосяват пеш града по посока на Негърското село. Силните им тела, обветрени от работа на открито, блестят на слънцето. Именно тук, на платото Сен Мишел, живее семейство Матийо-Сен-Лоран.

Потомци на Пиер Матийо от Мец (роден през 1640 г.), произлезли от елзаско семейство, което през 1870 г. бяга от Колмар от германците, тяхното първоначално име е „Матийо дьо Хайдолсхайм“. Бабата е била близка приятелка на Бартолди и е позирала за скулптора пред фонтана в Колмар (бюстът й е в градския музей). Дядото Мари-Жул-Анри се установява в Оран като адвокат, след като защитава дисертация на латински. Вместо земи и ферми семейството притежава къща с дванайсет стаи, махагонови мебели стил „завръщане от Египет“, салон, в който царства портретът на родоначалника Жозеф Игнас Матийо, барон дьо Мовиер, мъжа, съставил брачния договор между Наполеон І и Жозефин дьо Боарне. „Подарък от императора“ – казват за портрета осведомените. Впрочем в дома го наричат „Давид“.

Под облачно небе с кратки прояснявания, на 1 август 1936 г. Ив Анри Донат Матийо-Сен-Лоран се ражда в клиниката „Жарсайон“. Двеста и четиринайсетият ден от годината и празник на Света Есперанс. Съвпадението е многозначително, защото, спомня си Люсиен, майката на Ив, „семейството на мъжа ми току-що беше загубило един син, ужилен от оса. Ив беше очакван като месия! Отидохме чак в Алжир, за да му купим детското креватче“. Кръстен на 25-и, след няколко години той ще стане батко: сестра му Мишел се ражда през 1942 г., а Брижит – през 1945 г.

Част от историята на един ВЕЛИК човек и дизайнерВ Оран лятото на 1936 г. е щастливо, хората четат вестници по терасите на кафенетата. Вестник „Еко д’Оран“ от 1 август е възторжен – фюрерът е открил Олимпийските игри в Берлин, доктор Гьобелс е приветствал факела на мира. Какво от това, че реквизирани кораби докарват бежанци от Валенсия и Аликанте. Градът мисли за съвсем други неща.

За развлечения, например. „След вечеря“ могат да се видят концертите на Ламурьо, галапредставленията на Карсенти, казиното „Канастел“. Може да се отиде в театъра, за който фукливите оранци уверяват, че е най-известният заедно с „Капитол“ в Тулуза. На представленията се срещат местните елегантни дами. Оран е африкански град, прочут с хиляди киносалони: „Плаза“, „Рокси“, „Едем“, „Идеал“, „Режина“ и други големи киносалони с кресла, тапицирани в червено, където срещу няколко сантима можеш да гледаш кинозвездите съвсем отблизо. Според кинокритика на „Еко д’Оран“ драмата често е завладяваща, диалогът – духовит, ритъмът – неудържим, най-вече когато накрая на филма звездата и партньорът й се сдобряват.

Автор: Мария Стоянова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването