Четене с разбиране по най-ефективния начин

Или как да усвоите написаното по-добре за по-кратко време

04.10.2014

За да оцеляваме в един толкова бързо развиващ се свят, трябва непрекъснато да се усъвършенстваме, за да сме конкурентоспособни. Всеки ден пред погледа ни минават стотици материали за четене – статии, уроци, книги,.. Един човек с натоварен график няма как да отдели време за всички, за да ги изчете пълно, бавно и ефективно. Но сами по себе си тези текстове са важни и е необходимо да се прегледат.

„Хората престават да мислят, когато престанат да четат.“ – Дени Дидро

Изключително полезно е да се усвоят техниките на бързото четене или както аз си го наричам „четене между редовете“. Не само, че спестява време, но и като свикнете с този начин на прелистване на страниците, ще виждате в текста най-същественото, това което всъщност ви интересува, без да губите време за обяснителните и не толкова важни части.

Четене с разбиране – полезни техники за ефективно усвояване на текста

1. Първо прочетете заключението – много текстове започват с обяснителни, дълги и понякога ненужни въведения. За да не се откажете от четенето след това дълго встъпление, отиде първо до края на документа/книгата и потърсете заключението. Всеки добре организиран текст завършва с кратко заключение на направените по-горе изводи. След като знаете къде иска да ви отведе авторът, встъплението в началото ще придобие съвсем друг смисъл.

2. Използвайте маркери за подчертаване – подчертаването на важни части от текста може да бъде нещо изключително полезно, но при условие, че се използва коректно. Хаотичното подчертаване само може да ви обърка. Маркирайте части от текста, които наистина смятате за ключови. Така, ако ви се наложи да потърсите решение на някакъв казус, отваряйки документа, веднага ще забележите подчертаната, най-важна част.

Вижте още: Можем да променим света около нас

3. Прегледайте страницата със съдържанието и обръщайте внимание на подзаглавията – често хората се изненадват, когато разберат, че повечето учени не четат книгите и документите в тяхната цялост. Вместо това, те първо преглеждат съдържанието и отделят само главите/частите, които ги интересуват. Това е чудесна техника да предотвратите скучното четене с неразбиране. Текст, който не е интересен за читателя, само се „сканира“, без да се вниква в смисъла му, а това е ненужно губене на време.

4. Бъдете проактивни! – „Един ценен съвет, който мога да ви дам е да консумирате съзнателно и умишлено. Превърнете вашата връзка с потреблението на информация в нещо, което правите проактивно.“, казва Клей Джонсън, автор на „Информационната диета“.

Не трябва да четете само заради самото четене и да се принуждавате да поемате информация, която не ви е интересна и не ви касае. Четете, за да се обогатявате, да поемате информацията и да можете да я използвате по-късно.

Четене с разбиране по най-ефективния начин

Консумирайте съзнателно и умишлено новата информация

5. Не се опитвайте да прочетете всяка дума – факт е, че повечето не фантастични книги са написани така, че да не е нужно да прочетете абсолютно всяка дума. Авторът има много неща за казване, но винаги събира ключовите неща в няколко изречения за заключение. Тезата се излага, после се защитава и накрая се обобщава. Доказателствата може и да пропуснете между редовете, ако мислите за съществен само крайният извод.

6. Обсъдете с други хора какво сте прочели – когато обсъждаш дадена тема или я обясняваш на някого, разбираш всъщност нейния смисъл. Прочетеното няма как да влезе в полза, докато мозъкът не го обработи. А когато говорите започвате да се замисляте и да търсите връзката между всичко прочетено. Това вече е доказателство, че четенето е било наистина ефективно!

В заключение ще добавя само няколко думи – не четете заради самото четене, мислете докато думите ви минават пред погледа и винаги търсете смисъла и значението им спрямо вашия живот.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.