Четенето на романи влияе добре на мозъка

Казват учените

29.11.2016

Няма как да не сте забелязвали, че най-умните хора, които познавате са запалени читатели на различни по жанр книги. Те говорят уверено, красноречиви са и винаги можете да намерите с тях тема за разговор. Освен това този тип хора имат и много по-богато въображение, което им помага в редица житейски начинания.

Четенето на романи влияе добре на мозъка – доказано от учените

Писането на роман може да бъде дълъг, сложен и обезсърчителен процес. Но добре, че има хора които да се заемат с такива трудни начинания за да има какво да четем.

Как всъщност четенето на романи влияе на мозъка ни?

Учените имат своя отговор след като са извършили магнитен резонанс на участниците в едно проучване, направено от Emory University. Изследванията показват, че четенето на романи може да доведе до промени в мозъка. За това изследване, учените карат 21 ученици да четат 1/9 част от романа ‘Помпей’ от Робърт Харис, всяка нощ в продължение на 9 последователни дни. 9 поредни сутрини след тези нощи на четене на романа, изследователите са извършвали магнитен резонанс (функционален магнитен резонанс) на участниците в състояние на покой.

Наблюдава се повишаване на мозъчната дейност

Интересното е, че магнитните резонанси показват увеличаване на мозъчната свързаност. Тези връзки са се увеличили значително по дни, а някои от най-високите нива на възбуда на мозъчната дейност, са се отчели по време на кулминацията на историята.

Четенето на романи влияе добре на мозъка

Някои от тези мозъчни връзки са останали и след като участниците са прочели романа, а някои са изчезнали. Краткосрочните промени са възникнали в близост до ъгловата извивка на лявото полукълбо, а дългосрочните промени в соматосензорната кора.

С четенето на романи освен, че обогатяваме речника си, развиваме въображението и стимулираме мозъчната дейност. И в крайна сметка резултатите от изследването показват, че четенето на романи променя мозъка. Изследователите обаче не са сигурни колко дългосрочни са тези ефекти.

Ако не ви харесва да четете романи, може би резултатите от това изследване може да ви насърчават да започнете?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.